Öljyjätti Lukoil luo Venäjältä vetäytyvän Shellin huolto­asemista uuden ketjun: ”Jatkamme työtä uuden Teboil-brändin alla”

Suomessa tuttu Teboil-brändi on Venäjän bensiini­asema­markkinoilla täysin uusi.

Teboiliksi muuttuneen huoltoaseman työntekijä oli maanantaina vielä pukeutunut Shell-asuun.

7.6. 19:09

Venäläinen öljy-yhtiö Lukoil vahvistaa, että se aikoo muuttaa Shellin huoltoasemat Venäjällä suomalaisille tutuiksi Teboileiksi.

Venäläinen öljyjätti Lukoil on toiminut Suomessa Teboil-huoltoasemaketjunsa kautta vuodesta 2005, mutta Venäjän bensiiniasemamarkkinoilla Teboil-brändi on täysin uusi.

HS kertoi maanantaina, että brittiläisen Shellin aiemmin omistamat huoltoasemat ovat alkaneet Venäjällä muuntautua Teboileiksi.

Lukoil osti Shellin liiketoiminnot Venäjällä viime kuussa. Kauppaan kuului yli neljän sadan huoltoaseman ketju ja voiteluainetehdas Tverin alueella.

Lue lisää: Sota muuttaa jo katukuvaa Venäjällä: Shell-huoltoasemat muuttuvat Teboileiksi

Lukoil kertoo tiistaina julkaisemassa tiedotteessaan, että se aikoo pitää Shellin entisen liiketoiminnan erillisenä tytäryhtiönä ja kehittää sitä Teboil-brändin alla. Yhtiö kertoo muuttavansa Shellin entiset huoltoasemat uuden nimisiksi vähitellen.

Venäläiset tuntevat Teboilin voiteluaineiden toimittajana. Teboilin voiteluaineiden tuonti Venäjälle alkoi jo 1960-luvulla, ja Venäjällä myydään tällä hetkellä noin 150 erilaista voiteluainetta Teboil-brändillä, Lukoil kertoo.

Shellin entinen voiteluainetehdas alkaa valmistaa tuotteita myös Teboil-brändillä. Teboil-liiketoimintaa johtaa Shellin huoltoasemaketjua Venäjällä aiemmin johtanut Vitali Maslov.

”Olemme iloisia tästä mahdollisuudesta säilyttää asiakkaidemme luottamus ja jatkaa työtämme uuden Teboil-brändin alla”, Maslov sanoo Lukoilin tiedotteessa.

Teboil syntyi, kun Suomessa perustettu, Neuvostoliittoon myyty Trustivapaa Bensiini -yhtiö muutti nimensä vuonna 1966. Alun perin yhtiö perustettiin vuonna 1934.

Shellillä oli Venäjällä 411 huoltoaseman ketju. Ne sijaitsivat pääosin keski- ja luoteis-Venäjällä.

Shell päätti vetäytyä Venäjältä presidentti Vladimir Putinin Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan takia. Shell on aiemmin kertonut, että vetäytyminen Venäjältä tuo sille noin 4,6 miljardin euron tappiot.