Finnair erotti yhtiössä vuosia työskennelleen miehen – oikeus tuomitsi lentoyhtiön liki 90 000 euron korvauksiin

Helsingin käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan, että työntekijälle olisi pitänyt antaa varoituksen kautta mahdollisuus korjata toimintaansa.

Finnair on kiistänyt syytökset perusteettomasta työsuhteen päättämisestä.

9.6. 7:00

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt lentoyhtiö Finnairin maksamaan entiselle työntekijälleen liki 56 000 euroa korvauksena työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Lisäksi yhtiön on maksettava entisen työntekijän yli 33 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Toukokuun lopussa annetun tuomion mukaan Finnairilla ei ollut työsopimuslain mukaisia perusteita yhtiössä työskennelleen miehen irtisanomiselle alkukesästä 2020.

Työntekijä oli työskennellyt Finnairilla vuodesta 2015 muun muassa lentokoneiden osto-, myynti- ja vuokrausliiketoiminnan parissa.

Käräjäoikeus punnitsi ratkaisussaan sitä, onko Finnairin entinen työntekijä ollut niin yhteistyöhaluton ja -kyvytön, että työsuhde olisi voitu purkaa sen vuoksi. Oikeuden mukaan entinen työntekijä oli toiminut tavoilla, jotka osoittavat yhteistyökyvyttömyyttä, mutta hänelle olisi pitänyt antaa asiasta varoitus, jotta hän olisi voinut korjata toimintaansa.

Finnair oli siirtämässä työntekijää uusiin tehtäviin vuoden 2020 alussa. Käräjäoikeus punnitsi ratkaisussaan kysymystä siitä, onko entinen työntekijä rikkonut uutta työtehtäväänsä koskevan sopimuksen.

Entiselle työntekijälle oli puhuttu tehtävien vaihtumisesta kaksi päivää ennen kuin oli järjestetty tilaisuus, jossa hän oli ilmoittanut ottavansa tehtävän vastaan. Kyseessä oli ollut määräaikainen tehtävä.

Yön yli nukuttuaan hän sanoikin, ettei ota uutta tehtävää vastaan. Syyksi entinen työntekijä oli kertonut, ettei hän ollut pystynyt harkitsemaan asiaa kunnolla ja oli kokenut, että työnantaja oli painostanut häntä asiassa.

Oikeuden ratkaisun mukaan tilanteessa on otettava huomioon sen yllätyksellisyys. Uusista tehtävistä ei ollut ehditty kunnolla sopia ennen kuin entinen työntekijä kieltäytyi niistä. Käräjäoikeus katsoo, ettei työnantajakaan nähnyt entisessä tehtävässä lopettamisesta ja uudesta tehtävästä syntyneen sitovaa sopimusta.

Jos sitova sopimus olisi syntynyt, työsuhde olisi päättynyt suoraan siksi, että työntekijä olisi kieltäytynyt uudesta tehtävästä.

Finnair katsoo vastauksessaan, että yhtiö ei ollut rikkonut työsopimuslakia irtisanoessaan miehen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita