OECD: Venäjän hyökkäys­sota kolhii pahoin maailman­taloutta – järjestö varoittaa vakavasta ruokakriisistä

Uuden ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna kolme prosenttia ja 2,8 prosenttia ensi vuonna.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön (OECD) pääsihteeri Mathias Cormann.

8.6. 14:04

Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidasti välittömästi maailmantalouden elpymistä koronaviruspandemiasta ja kiihdytti kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota, arvioi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö (OECD) uudessa suhdanne-ennusteessaan.

OECD arvioi maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 3,0 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia, mikä on selvästi vähemmän edellisessä ennusteessa. Joulukuussa OECD ennusti maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 4,5 prosenttia ja 3,2 prosenttia ensi vuonna.

”Hyödykkeiden kalliimmat hinnat iskevät kaikkiin maihin eri puolilla maailmaa, mikä lisää inflaatiopaineita, hillitsee reaalitulojen kasvua sekä kulutusta ja vaimentaa elpymistä”, sanoo OECD:n pääsihteeri Mathias Cormann tiedotteessa.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset ovat OECD:n mukaan suurimmat Euroopassa, koska Venäjältä ostetaan runsaasti energiaa ja sotaa pakenevat hakevat turvaa nimenomaan muista eurooppalaisista valtioista.

Järjestö painottaa myös, että voimakas inflaatio aiheuttaa suuria ongelmia pienituloisille kotitalouksille, joiden tuloista suurin osa menee kulutukseen. Se myös varoittaa, että vakavan ruokakriisin riski on akuutti etenkin maailman köyhimmissä kansantalouksissa tarjontahäiriöiden ja kohonneiden hintojen takia.

Inflaatiopaineiden OECD:n ennustaa helpottavan ensi vuonna, koska useat keskuspankit ovat alkaneet kiristää rahapolitiikkaa. Tänä vuonna inflaatiovauhti on ennusteen mukaan OECD:n jäsenvaltioissa yhdeksän prosenttia.

Poikkeuksellisen ripeä inflaatio johtuu tarjontahäiriöiden lisäksi kysynnän voimakkaasta lisääntymisen koronaviruspandemian pahimman vaiheen jälkeen. OECD korostaa erikseen, että ennusteeseen sisältyy huomattavaa epävarmuutta. Se johtuu etenkin Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta, jonka kestoa on vaikea ennakoida.

Ennuste on synkempi kuin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) huhtikuussa julkaisema arvio maailmantalouden kehittymisestä. IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan 3,6 prosenttia sekä tänä vuonna että ensi vuonna.

Euroalueen talouden OECD ennustaa kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia ja IMF 2,8 prosenttia. Suomen talouden OECD ennustaa kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia ja IMF 1,6 prosenttia.