Suomea piinaa historiallinen passipula, ja passin käsittely­ajan pidentyminen voi estää jopa asuntolainan saamisen

Suomalaisissa pankeissa tunnistautumiseen vaaditaan useimmiten voimassaoleva passi tai henkilökortti.

Pankissa asioimiseen tarvitaan useimmiten passia tai henkilökorttia.

8.6. 16:01 | Päivitetty 8.6. 17:11

Suomalaiset ovat hakeneet tänä keväänä passeja ennätyksellisen kovaan tahtiin, kun pandemian aiheuttamaa uusimisvelkaa kiritään kiinni.

Se on aiheuttanut pahoja ruuhkia poliisin lupapalveluihin, joissa passia tai henkilökorttia voi hakea. Esimerkiksi Helsingin pääpoliisiasemalle Länsi-Pasilassa jonotetaan jo aamutuimaan aikaa passin hakemiseen ilman ajanvarausta.

Myös eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on sanonut julkisen vallan epäonnistuneen ainakin osittain passi- ja henkilökorttiasioiden käsittelyssä tämän ja viime vuoden aikana.

Lue lisää: Pitkin Pasilaa luikertelee nyt absurdin pitkä passijono – ”Suomen kansan halveksimista”, huikkaa tuohtunut jonottaja

Passia tai henkilökorttia tarvitaan monessa yhteydessä vahvaan tunnistautumiseen, varsinkin kun ajokortti ei vuoden 2019 jälkeen ole käynyt henkilöllisyystodistukseksi vahvaan tunnistautumiseen.

HS:n toimittaja todisti aiemmin keväällä, kun poliisiasemalla passijonossa ollut nainen päivitteli kovaan ääneen, kuinka tämä ei passin puuttumisen vuoksi ole saanut pankkiasioitaan hoidettua.

Olisiko siis todella mahdollista, että passin vanhentuminen estäisi pankkiasioiden hoitamisen siksi aikaa, että löytää poliisilaitokselta vapaan ajan? Voisiko jopa asuntolainan saaminen tyssätä passijonoon?

Useimmat suomalaiset pankit vaativat asiointiin voimassaolevaa passia tai henkilökorttia ainakin uusilta asiakkailta.

Nordeassa ajokorttia ei enää hyväksytä henkilöllisyysasiakirjaksi uudella asiakkaalla, tai kun olemassa oleva asiakas hakee pankin e-tunnistetta.

Nordean asiakasviestinnästä vastaava johtaja Jonna Pesonen täsmentää, että ajokortti ei käy vanhallakaan asiakkaalla, jos tämä on avaamassa pankissa uutta palvelua.

Esimerkiksi käteisen nostaminen tai muu asiakkaalla jo käytössä oleviin palveluihin liittyvä neuvonta kuitenkin onnistuu Pesosen mukaan voimassa olevalla ajokortillakin.

Asuntolainan saamisen ongelmiin passiruuhkan vuoksi ei Nordeassa kuitenkaan ole Pesosen mukaan törmätty, vaikka se teoriassa voisikin yksittäistapauksessa olla mahdollista.

Pesonen kertoo, että lainaa haetaan nykyisin useimmiten sähköisen vahvan tunnistautumisen kautta. Sähköisten tunnusten saamiseen passi tai henkilökortti tosin tarvitaan.

Danske Bank kertoo verkkosivuillaan, että voimassa olevan passin ja henkilökortin lisäksi se hyväksyy ajokortin, mutta ainoastaan nykyisiltä asiakkailtaan muussa kuin pankkitunnuksiin liittyvässä asioinnissa.

Dansken viestinnästä kerrotaan, että passiruuhkat eivät ole näkyneet pankissa käytännön ongelmina, vaikka teoriassa se olisikin mahdollista. Pankin mukaan erityisesti verkkoasioinnin lisääntyminen ja henkilökorttien käyttö on torjunut passiruuhkan mahdollisia ongelmavaikutuksia.

Muista suurista pankeista poiketen OP hyväksyy pankkiasioinnissa tunnistautumiseen passin ja henkilökortin lisäksi ajokortin myös uusille asiakkaille. Poikkeuksena on verkkopalvelutunnuksien hakeminen, jossa ajokortti ei kelpaa.

OP:n seniorilakimies Kati Piilo kertoo, että ajokortin hyväksyminen muita suuria kilpailijoita laajemmin on tietoinen valinta.

”Kyllä siitä aika-ajoin keskustellaan. Toistaiseksi on päädytty siihen, että halutaan toimia näin”, Piilo sanoo.

Hänkään ei ole kuullut, että passiruuhka olisi aiheuttanut asiakkaille käytännön ongelmia. Hän muistuttaa, että lainan myöntäminen on nykyisin pitkälti digitalisoitu.

”Lainapolku on mahdollista mennä läpi ilman konttorikäyntiä. Jos on sähköiset tunnukset, asia voidaan hoitaa sähköisellä tunnistautumisella ja asiakirjapuute ei nouse ongelmaksi.”

Sähköisten tunnusten saamiseen passi tai henkilökortti kuitenkin siis tarvitaan. Piilon mukaan OP kuitenkin hyväksyy sähköisessä tunnistautumisessa myös muiden pankkien tunnistusvälineitä.

Silloin siis riittää, että vahva tunnistautuminen on tehty aiemmin edes jossain pankissa, passin tai henkilökortin avulla.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi toukokuussa, että passeja on myönnetty alkuvuonna yli kolminkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Kasvu on näkynyt eri puolilla pääkaupunkiseutua pitkinä jonoina poliisin toimipisteiden edustalla.

Tällä viikolla passijonot ovat esimerkiksi Helsingin Pasilassa venyneet satojen metrien pituisiksi.

Myönnettyjen passien määrä on tänä keväänä reilusti yli 200 prosenttia suurempi kuin viime keväänä. Henkilökortteja on myönnetty lähes 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Syynä ruuhkalle on pandemian aikana kertynyt uusimisvelka, joka on noin 500  000 kappaletta, poliisin tiedotteessa arvioidaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita