Yhdysvallat kiristää pakotteita: kaikkien venäläisten joukko­lainojen ja osakkeiden ostaminen kielletään

Yhdysvaltalaissijoittajien saavat yhä myydä ja omistaa venäläisiä sijoitustuotteita.

Venäläisen öljy-yhtiö Lukoilin polttoainesäiliö Brysselissä.

8.6. 15:47

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on kieltänyt amerikkalaisia sijoittajia ostamasta venäläisiä joukkolainoja ja osakkeita jälkimarkkinoilta.

Venäjän vastaisten talouspakotteiden kiristys laajentaa ostokiellon kaikkiin venäläisiin joukkolainoihin ja osakkeisiin. Aiemmin kielto on koskenut vain niiden venäläisten organisaatioiden lainoja ja yhtiöiden osakkaita, jotka on erityisesti lueteltu pakotteissa.

Kiristys käy ilmi valtiovarainministeriön maanantaina verkkosivuillaan julkaisemassa ohjeistuksesta.

Jo aiemmin ministeriö on kieltänyt sijoittamasta venäläisiin joukkolainoihin ja osakkeisiin ensimarkkinoilta eli silloin kun niitä lasketaan liikkeeseen.

Valtiovarainministeriön säännöt sallivat yhdysvaltalaissijoittajien yhä myydä ja omistaa venäläisiä sijoitustuotteita.

Uutistoimisto Reutersin mukaan länsimaiset sijoitusrahastot ovat myyneet venäläisiä sijoitustuotteita reippaasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Morgan Stanley -pankin arvion mukaan Venäjän valtiolla ja venäläisillä yrityksillä oli vuoden alussa joukkolainoja 472 miljardin dollarin (440 miljardia euroa) arvosta kansainvälisillä markkinoilla.

Moskovan pörssin yhtiöiden yhteinen markkina-arvo on laskenut 35 000 miljardiin ruplaan (noin 525 miljardia euroa), kun tammikuussa markkina-arvo oli yli 50 000 miljardia ruplaa.