Turkuun avataan Suomen ensimmäinen alkoholiton Alko – Moni poliitikko lyttää hankkeen: ”Miksi menette valtionyhtiönä häiritsemään yksityisyrittäjiä?”

Alkon alkoholiton kioski saa kritiikkiä osakseen, sillä monopoliyhtiön katsotaan tulevan yksityisten yritysten toiminta-alueelle.

Alkolla on suomessa monopoliasema.

8.6. 14:55

Turussa avataan tänä kesänä ensimmäinen alkoholiton Alko, yhtiö tiedottaa.

Alkoholiton kioski kulkee pyörillä ja lähtee kesäkiertueelle Turusta. Taustalla on tiedotteen mukaan Alkon halu kehittää vastuullista juomakulttuuria ja vastata suomalaisten muuttuviin juomatottumuksiin.

Alkolla on kioskin lisäksi yhteensä 372 myymälää. Viime vuonna Alko myi alkoholittomia juomia jo enemmän kuin siideriä, ja nykyään valikoimasta löytyy lähes 300 erilaista alkoholitonta juomaa

“Asiakkaat toivovat meiltä yhä enemmän myös alkoholittomia juomia. Onkin luonnollista, että palvelumme uusiutuu maailman muuttuessa. Alkoholittomien myynti Alkossa on nelinkertaistunut vuodesta 2012”, kertoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström tiedotteessa.

Lindströmin mukaan alkoholittomaan elämäntapaan uteliaisuudella suhtautuva sober curious -ajattelu lisääntyy, eivätkä alkoholittomat juomat ole pelkästään absolutistien juttu.

Alko on Suomen valtion omistama monopoliyritys, jolla on yksinoikeus yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyyntiin Suomessa, pois lukien esimerkiksi pienpanimoiden oluet.

Alkon ilmoitus avata alkoholiton kioski herätti siksi tuoreeltaan kritiikkiä viestipalvelu Twitterissä.

”Teidän pitäisi myydä monopolissa alkoholia. Miksi menette valtionyhtiönä häiritsemään yksityisyrittäjiä?” ihmetteli kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

Samaa pohti kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok):

Myös Rkp:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström katsoi, että tässä tapauksessa valtion monopoli tulee yritysten toiminta-alueelle.

Alkon Lindströmin mukaan tempaus juontuu Alkon halusta uudistua ja vastata asiakkaidensa muuttuviin tarpeisiin.

”Kiertue on osoitus siitä, että haluamme löytää uusia ja yllättäviäkin tapoja kehittää vastuullisempaa juomakulttuuria Suomessa”, hän sanoo.

Alkoholittoman kioskin kesäkiertue käynnistyy Turusta 10. kesäkuuta, jonka jälkeen liikkuvan Alkon voi bongata muun muassa Tampereelta, Helsingistä, Tahkolta ja Oulusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita