Moderna hakee hyväksyntää omikronrokotteelle Yhdys­valloissa – toiveet koronan nujertamisesta kasvavat

Päivitetty rokote tuotti tutkimuksissa nykyistä rokotetta enemmän vasta-aineita viime talvella jyllännyttä omikronin alavarianttia vastaan.

Moderna hakee lupaa omikronia vastaan päivitetylle koronarokotteelle.

9.6. 13:34

Lääkeyhtiö Moderna hakee Yhdysvaltain lääkeviranomaisilta hyväksyntää päivitetylle koronarokotteelle, jonka pitäisi antaa aiempaa rokotetta paremman suojan omikronin alavariantteja vastaan. Asiasta kertoo muun muassa Washington Post.

Moderna kutsui päivitettyä rokotettaan johtavaksi ehdokkaaksi syksyn tehosterokotteeksi. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, miten tehokas päivitetty rokote on omikronin uusimpia variantteja vastaan.

Modernan julkistaman alustavan datan mukaan päivitetty rokote tuotti 1,75 kertaa enemmän vasta-aineita talvella jyllännyttä omikronin BA.1-alavarianttia vastaan kuin yhtiön nykyinen rokote.

Suomessa valtaa alaa tällä hetkellä omikronin BA.5-alavariantti, joka voi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ylilääkärin Asko Järvisen mukaan tarttua myös jo taudin sairastaneisiin ja rokotettuihin ihmisiin.

Lue lisää: Ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, miten uusi koronavariantti eroaa aiemmista – Toimi näin, jos altistut tai sairastut

Modernan edustajat sanoivat Washington Postin mukaan keskiviikkona olevansa luottavaisia, että päivitetty rokote antaisi lisäsuojaa myös uudempia omikronin alavariantteja vastaan.

Brittiläisen The Guardianin mukaan Modernan rokotteen eteneminen nostattaa toiveita siitä, että koronavirusta vastaan voitaisiin suojautua kerran vuodessa otettavan rokotteen avulla.

Yhtiön toimitusjohtajan Stephane Bancelin mukaan Moderna haluaa olla valmis toimittamaan päivitettyä rokotetta jo elokuussa.

Myös Pfizer ja Biontech ovat kertoneet kehittävänsä omikronia vastaan päivitettyä rokotetta, mutta eivät ole vielä julkistaneet työn tuloksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan Modernan nykyistä rokotetta ei toistaiseksi anneta Suomessa alle 30-vuotiaille miehille ja pojille, koska rokotteeseen liittyy mahdollisesti kohonnut sydänlihas- tai sydänpussi­tulehduksen riski.