Asuntolainakorot nousevat nopeasti: Vuoden euribor nousi yli 0,6 prosentin, ja puolen vuoden euribor ylitti nollarajan

Odotukset EKP:n rahapolitiikan kiristymisestä ovat nostaneet euribor-korkoja kuluvan vuoden aikana. Korot reagoivat EKP:n torstain linjauksiin lähipäivinä.

Vuoden euribor-korko nousi yli nollan huhtikuussa.

9.6. 21:09

Suomessa yleisesti asuntolainakorkona käytetty 12 kuukauden euribor-korko ylitti jälleen torstaina yhden merkkipaalun.

Vuoden euribor-korko nousi torstaina yli 0,6 prosentin ennen Euroopan keskuspankin (EKP) korko­kokousta. Korko oli alle 0,5 prosentissa vasta viime perjantaina.

EKP ilmoitti torstaina, että se aikoo nostaa ohjaus­korkoaan 0,25 prosentti­yksikköä heinäkuussa nykyisestä –0,50 prosentista ja syyskuussa vähintään yhtä paljon.

Keskuspankki myös vahvisti, että se lakkauttaa arvopapereiden osto-ohjelmansa heinäkuun alussa. EKP yrittää toimilla hillitä euroalueella yli kahdeksaan prosenttiin kiihtynyttä inflaatiota.

Lue lisää: Euroopan keskuspankki aikoo nostaa ohjauskorkoa ainakin heinä- ja syyskuussa

Maailman suurin korkosijoittaja Pimco arvioi, että EKP jätti oven auki odotuksia suuremmalle ohjauskoron­nostolle syyskuussa. Euribor-korot reagoivat EKP:n torstain päätöksiin ja linjauksiin perjantaina.

”EKP ei sitoutunut 0,25 prosenttiyksikön koron­nostoihin heinäkuun jälkeen, mikä jättää oven auki tätä suuremmalle nostolle. Tämän seurauksena 0,50 prosentti­yksikön nosto syyskuussa on nyt luultavasti perusskenaario”, arvioi Pimcon salkunhoitaja Konstantin Veit kommentissaan.

Odotukset EKP:n rahapolitiikan kiristymisestä ovat nostaneet euribor-korkoja vauhdilla kuluvan vuoden aikana.

Vuoden euribor-korko oli vielä tämän vuoden alussa 0,499 prosenttia negatiivinen. Yli nollan se nousi 12. huhtikuuta ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Vuoden euribor reagoi aina ensin odotuksiin korkojen noususta, koska se pyrkii ennakoimaan tilannetta vuoden kuluttua.

Myös lyhyemmät eurbor-korot ovat nousseet nopeasti tänä vuonna. Kuuden kuukauden euribor nousi maanantaina yli nollarajan ensimmäistä kertaa noin kuuteen ja puoleen vuoteen. Torstaina 6 kuukauden euribor oli 0,063 prosentissa.

Muista asuntolainojen viitekorkoina käytetyistä markkina­koroista kolmen kuukauden euribor on yhä negatiivinen.

Asuntolainojen korko muodostuu viitekorosta ja asiakas­kohtaisesta marginaalista. Viitekoron muutokset huomioidaan asuntolainan korossa, kun lainan korkoa tarkistetaan seuraavan kerran.

Päivittäin julkaistavat euromaiden yhteiset euribor-viitekorot otettiin käyttöön vuoden 1999 alussa.

Korkeimmillaan vuoden euribor-korko on historiansa aikana ollut 5,53 prosentissa finanssikriisin keskellä lokakuussa vuonna 2008. Sen jälkeen korko lähti selvään laskuun, kun EKP alkoi nopeasti alentaa ohjaus­korkoaan.

Markkinakorot olivat pitkään negatiiviset sen takia, että EKP yritti piristää euroalueen talouskasvua matalalla ohjauskorolla ja arvopapereiden osto-ohjelmilla. Politiikan on tänä vuonna kääntänyt nopeasti kiihtynyt inflaatio.

Oikaisu: Jutussa kerrottiin ensin, että EKP:n aikoo nostaa ohjauskorkoaan heinäkuussa 0,25 prosenttiyksiköllä nykyisestä 0,0 prosentista. Kyseessä oleva ohjauskorko on nykyisin –0,50 prosenttia.