Elon Musk uhkaa perua Twitter-kaupan, ja EKP aloittaa koronnostot heinäkuussa – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Tesla-miljardööri Elon Musk uhkaa perua ostotarjouksensa Twitteristä.

10.6. 12:17

Elon Musk uhkaa perua Twitterin jättikaupan

Sähköautoyhtiö Teslan perustaja, miljardööri Elon Musk uhkaa perua ostotarjouksensa Twitteristä, jos sosiaalisen median yhtiö ei julkaise tietoja roskaposti- ja valetileistään.

Musk varoitti maanantaina 44 miljardin dollarin (noin 41 miljardia euroa) kaupan perumisesta kirjeessä, jonka hänen juristinsa lähetti Twitterille.

Musk ja hänen juristinsa katsovat, että Twitter on ”aktiivisesti” vastustanut ja häirinnyt Muskin oikeutta saada tietoja, joiden antamisesta Twitter ja Musk ovat sopineet. Twitter on siten selkeästi rikkonut sovittuja velvoitteita, kirjeessä kirjoitetaan.

Kirjeen mukaan Musk varaa oikeuden olla toteuttamatta yrityskauppaa ja irtisanoa yrityskauppasopimus.

Muskin aikomus ostaa Twitter on ollut vaiheikas prosessi, mutta nyt kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hän uhkasi perua yrityskaupan.

Metso Outotec sai yli sadan miljoonan euron tilauksen

Kaivoslaitteita valmistava Metso Outotec kertoi saaneensa ison tilauksen uzbekistanilaiselta kaivosyhtiöltä Almalyk Mining and Metallurgical Companylta (AMMC).

Metso Outotec toimittaa prosessiteknologiaa AMMC:n kupari-kulta-molybdeenirikastamolle Uzbekistanin Almalykiin. Rakenteilla olevan rikastamon vuosikapasiteetti on 60 miljoonaa tonnia.

Tilauksen arvo on yli sata miljoonaa euroa. Yhtiö kirjaa sen kuluvan neljänneksen saatuihin tilauksiin.

Apple julkisti nopeamman M2-suorittimen

Tietotekniikkayhtiö Apple julkisti maanantaina uusia kannettavia tietokoneita Worldwide Developers Conferencen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Kaliforniassa.

Yhtiö kertoi tuovansa markkinoille uuden Macbook Pro -tietokoneen ja Macbook Air -tietokoneen. Kumpikin kone käyttää uutta M2-suoritinta. Kyseessä on uusi versio vuonna 2020 julkistetusta ARM-arkkitehtuuriin perustuvasta M1-järjestelmäpiiristä.

Molemmat tietokonemallit saapuvat kauppoihin heinäkuussa.

Apple julkisti ensimmäiset omaa M1-suoritintaan käyttävät Mac-tietokoneensa syksyllä 2020. Sittemmin yhtiö on tuonut oman suorittimensa lähes kaikkiin myymiinsä tietokoneisiin.

Sanoma laajenee Italiaan

Media- ja oppikirjayhtiö Sanoma kertoi ostavansa oppikirjakustantamo Pearsonin paikallisen perusasteen ja toisen asteen oppimateriaaliliiketoiminnan Italiassa.

Lisäksi Sanoma ostaa yrityksen kokeisiin valmistavia materiaaleja Saksassa tarjoavan liiketoiminnan.

Kauppahinta on ilman velkoja ja käteisvaroja 190 miljoonaa euroa. Sanoma laajenee yrityskaupalla Italiaan.

Sanoma julkaisi yritysoston yhteydessä strategisen kasvutavoitteensa. Tavoitteena on, että vuonna 2030 sen liikevaihdosta 75 prosenttia tulee oppimisliiketoiminnasta.

Tarkoitus on vahvistaa perusasteen ja toisen asteen oppimisliiketoimintoja yritysostojen avulla.

Nokia voitti 5g-sopimuksen Puolassa

Verkkolaitteita valmistava Nokia ilmoitti voittaneensa kymmenen vuoden jatkosopimuksen viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikassa Puolassa.

Nokia uudistaa Orange Polska -teleoperaattorin 5g-verkkoa vuoteen 2036 saakka, ja sopimus kattaa 50 prosenttia Puolan pohjoisosan verkoista. Nokia myy teleoperaattorille myös palveluita.

Yhtiöt eivät kertoneet sopimuksen arvoa.

Ponsse aloitti vähennysneuvottelut

Metsäkoneyhtiö Ponsse ilmoitti aloittavansa maanantaina muutosneuvottelut. Tarkoituksena on neuvotella henkilöstövähennyksistä ja lomautuksista, joiden arvioidaan olevan enintään 120 henkilötyövuotta.

Yhtiön mukaan sopeutustarpeet liittyvät Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ja siitä aiheutuneeseen Venäjän viennin pysähtymiseen, valmistuskustannusten voimakkaaseen kasvuun sekä kannattavuuden ja rahavirtojen heikentymiseen.

Myös komponenttien saatavuuteen liittyvät haasteet ovat lisänneet toimintaan liittyviä riskejä ja epävarmuuksia, yhtiö kertoi.

OECD heikensi selvästi maailmantalouden kasvuennustetta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidasti välittömästi maailmantalouden elpymistä koronaviruspandemiasta ja kiihdytti inflaatiota, arvioi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD uudessa suhdanne-ennusteessaan.

OECD arvioi maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 3,0 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia, mikä on selvästi vähemmän kuin edellisessä ennusteessa. Joulukuussa OECD ennusti maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 4,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,2 prosenttia.

OECD:n pääsihteerin Mathias Cormannin mukaan hyödykkeiden kalliimmat hinnat iskevät kaikkiin maihin eri puolilla maailmaa, mikä lisää inflaatiopaineita, hillitsee reaalitulojen kasvua ja kulutusta sekä vaimentaa elpymistä.

Ennuste on synkempi kuin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) huhtikuussa julkaisema ennuste. IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan 3,6 prosenttia sekä tänä että ensi vuonna.

EKP aikoo nostaa ohjauskorkoa ainakin heinä- ja syyskuussa

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti torstaina, että se aikoo kiristää rahapolitiikkaa heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä ja syyskuussa vähintään yhtä paljon.

Rahapolitiikasta päättävän neuvoston lausunnon perusteella on mahdollista, että ohjauskorkoa nostetaan 0,50 prosenttiyksikköä syyskuussa, jos inflaationäkymät pysyvät epäsuotuisina.

Pääjohtaja Christine Lagarden mukaan rahapolitiikkaan on suunnitteilla kiristyksiä myös myöhemmin syksyllä. Kiristykset ovat historiallisia, sillä edellisen kerran EKP on nostanut ohjauskorkoaan vuonna 2011.

Sampo aloittaa omien osakkeiden osto-ohjelman

Vakuutuskonserni Sampo kertoi aloittavansa korkeintaan miljardin euron suuruisen omien osakkeiden osto-ohjelman.

Osto-ohjelmalla Sampo palauttaa osakkeen­omistajilleen ylimääräistä pääomaa, joka kertyi sen myytyä loput Nordea-omistuksistaan lähes kahdella miljardilla eurolla runsas kuukausi sitten.

Osakkeiden takaisinostot alkavat aikaisintaan perjantaina ja päättyvät viimeistään 8. helmikuuta 2023.

Lisäksi Sammon johdon aikoo ehdottaa yhtiön hallitukselle, että ensi vuoden helmikuussa ehdotetaan toista pääoman palautusta. Se toteutettaisiin omia osakkeita ostamalla ja lisäosinkoa jakamalla.