Osakkeiden hinnat laskevat Yhdysvalloissa tuntuvasti

Yhdysvaltain merkittävimmät osakeindeksit ovat laskeneet tuntuvasti perjantaina maan inflaatiolukujen julkistamisen jälkeen.

Osakkeilla käydään Yhdysvalloissa kauppaa edellispäivää alemmilla hinnoilla.

10.6. 17:53

Yhdysvaltain osakemarkkinat avasivat perjantaina selvään laskuun, kun markkinat reagoivat iltapäivällä Suomen aikaa julkaistuihin inflaatiolukuihin.

Merkittävimmistä indekseistä laaja S&P 500 oli puoli kuuden jälkeen Suomen aikaa 2,66 prosentin laskussa, suurten yhtiöiden Dow Jones 2,31 prosentin laskussa ja teknologiapainotteinen Nasdaq 3,12 prosentin laskussa.

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden ”pelkomittarina” pidetty Cboe Volatility Index eli VIX oli 10,4 prosentin nousussa. Markkinoiden epävarmuudesta kertova indeksi oli 28,8 pisteessä, eli kaukana korona-ajan paniikista, mutta silti selvästi korkeammalla kuin pitkän ajan keskiarvo.

Koronapaniikin huipulla indeksi kävi yli 80 pisteessä. Esimerkiksi 2010 vuoden alun jälkeen sen keskiarvo on reilut 18 pistettä.

Yhdysvaltain työministeriö kertoi perjantaina, että maan inflaatiovauhti oli toukokuussa 8,6 prosenttia, kun se huhtikuussa oli 8,3 prosenttia. Inflaatiota ovat kiihdyttäneet tarjonnan pullonkaulat ja kysynnän tuntuva lisääntyminen.

Yhdysvaltain inflaatiovauhti on ollut yhtä nopeaa viimeksi 40 vuotta sitten.

Tarkkaan seurattu pohjainflaatio oli 6,0 prosenttia, mikä on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin huhtikuussa. Pohjainflaatiota seurataan, koska siitä on poistettu herkille muutoksille alttiiden energian ja ruoan vaikutus.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on jo aloittanut toimet inflaation hillitsemiseksi nostamalla ohjauskorkoaan ensin maaliskuussa 0,25 prosenttiyksikköä ja sittemmin toukokuussa 0,50 prosenttiyksikköä.

Keskuspankin odotetaan tekevän ohjauskorkoon 0,50 prosenttiyksikön nostoja vielä lisää tänä vuonna. Edellisen kerran keskuspankki turvautui 0,50 prosenttiyksikön koronnostoon vuonna 2000.

Rahapolitiikan voimakas kiristäminen on herättänyt pelot siitä, että keskuspankki joutuu ajamaan maan talouden taantumaan.