Yle: Nordean ja DNB-pankin Baltian yksiköissä on raportin mukaan puutteita rahanpesun torjunnassa

Yksiköiden kautta on siirretty miljardeja euroja epäilyttävistä lähteistä.

Yleisradion logo Helsingissä 31. elokuuta 2020.

13.6. 11:43 | Päivitetty 13.6. 13:23

Medioille vuodettu raportti paljastaa vakavia puutteita rahanpesun torjunnassa Nordean ja norjalaisen DNB-pankin Baltian-yksiköissä, kertoo Ylen MOT. MOT:n mukaan pankkien Baltian-konttoreiden kautta on siirretty miljardeja euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa, josta ainakin osa näyttää liittyvän rahanpesuun.

Nämä tilisiirrot eivät MOT:n mukaan kuitenkaan todista, että Nordeaa ja DNB:tä olisi käytetty rahanpesuun, mutta selvitys osoittaa kuitenkin pankkien epäonnistuneen rahanpesun tunnistamisessa ja torjunnassa.

Epäilyttävät tilisiirrot liittyvät Nordean konttoreiden toimintaan Virossa, Latviassa ja Liettuassa sekä Luminor-pankkiin, jonka Nordea perusti yhdessä norjalaisen DNB-pankin kanssa vuonna 2017. Sittemmin Nordea on myynyt pääosan omistuksistaan Luminorissa.

Nordea julkaisi maanantaina nettisivulleen tiedotteen, jossa pankki kommentoi tiedotusvälineissä levinnyttä raporttia.

”Emme hyväksy pankin hyväksikäyttämistä rahanpesutarkoituksiin – emme hyväksy sitä nyt emmekä ole hyväksyneet sitä aikaisemminkaan”, Nordeassa rahanpesun estämisestä vastaava Anu Torkkeli sanoi julkaisussa.

Julkilausuman mukaan Nordean poistuessa Baltian markkinoilta tehtiin arviointeja, joissa ei todettu systeemisiä heikkouksia rahanpesun estämisen prosesseissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita