Bensan hinta uusissa korkeuksissa – lisähintaa 30 senttiä toukokuun keskihinnasta

Bensan hinta on jatkanut nousuaan.

Polttoaineiden hintoja Helsingissä 10. kesäkuuta.

13.6. 15:04 | Päivitetty 13.6. 16:15

Bensiinin, dieselin ja raakaöljyn hinnat kurottelevat jälleen uusia korkeuksia. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E10-bensan hinta on maanantaina keskimäärin noin 2,60 euroa litralta ja dieselin noin 2,40 euroa litralta.

Toukokuussa 95E10 maksoi Tilastokeskuksen mukaan 2,30 euroa ja diesel 2,27 euroa litralta.

Maanantaina korkeimmat bensan hinnat ovat Polttoaine.netin mukaan löytyneet Itä-Savosta, jossa sulkavalaisella asemalla 95E10:n hinta oli 2,75 euroa litralta. Kerimäeltä ja Savonlinnasta löytyy kaksi asemaa, jossa hinta oli 2,70 euroa.

Sulkavalla kalliimman 98E-bensalaadun litrahinta kurotteli kolmen euron haamurajaa. Hinta oli 2,90 euroa.

Halvinta 95E10-laatuista bensaa myytiin Sastamalassa, jossa hinta oli 2,40 euroa litralta.

Polttoaineiden hintoja kohottaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on nostanut voimakkaasti raakaöljyn hintaa. Polttoaineiden hintoihin vaikuttaa myös euron heikentyminen suhteessa dollariin.

Raakaöljyn hintakäyrä on kohonnut korkeammalle kuin kertaakaan Ukrainan sodan syttymisen jälkeen. Nesteen mukaan Brent-laadun viiden päivän liukuva keskiarvo nousi maanantaina vajaaseen 128 dollariin tynnyriltä.

Huhtikuussa vastaava viiden päivän liukuva keskihinta kävi alimmillaan runsaassa 100 eurossa, mistä lähtien hinta on ollut nousussa.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen maaliskuussa liukuva keskihinta kävi korkeimmillaan 123 dollarissa tynnyriltä. Liukuva keskiarvo tasoittaa päiväkohtaisia vaihteluja, joten siitä näkyy paremmin hintakehityksen suunta.

Yksittäisinä päivinä hinta on käynyt huomattavasti korkeammalla tai matalammalla kuin liukuva keskihinta. Maanantaina Brent-laatu on maksanut noin 120 dollaria tynnyriltä.

Nesteen mukaan Venäjän Urals-laadun viiden päivän liukuva keskihinta on vajaat 93 dollaria tynnyriltä. Urals oli ennen sotaa vain 1–2 dollaria halvempaa kuin Brent, mutta nyt hintaero on revennyt noin 35 dollariin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita