Tutkimuskeskuksen arvio: Venäjä saanut 93 miljardin euron tulot fossiili­energiasta Ukrainan sodan alkamisen jälkeen

Eurooppa on ostanut venäläistä fossiilienergiaa noin 57 miljardilla eurolla, arvioi Centre for Research on Energy and Clean Air.

Mastera-alus haki raakaöljyä Venäjän Laukaansuun satamasta vuonna 2015.

13.6. 21:40

Venäjä on myynyt noin 93 miljardin euron edestä fossiilista energiaa Ukrainassa käynnissä olevan sodan sadan ensimmäisen päivän aikana, arvioi riippumaton tutkimusorganisaatio Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea).

Crea laskee, että sodan syttymisen jälkeen venäläistä kivihiiltä, maakaasua ja öljyä on tuotu Euroopan unioniin noin 57 miljardin euron edestä. Tämä kattaa noin 61 prosenttia Venäjän fossiilienergian viennistä.

Suurimmat ostajamaat ovat sodan aikana olleet Kiina, Saksa ja Italia.

Tarkastelujaksolla lähes puolet fossiilienergian viennistä koostui raakaöljystä, jota maa myi 46 miljardin euron edestä. Kaasuviennin arvo oli 29 miljardia euroa ja öljyjalosteiden 13 miljardia.

Crean arvio energiamyynnin määrästä perustuu rahtilaivojen seurantaan ja tilastotietojen yhdistelmään.

Ostajilla on venäläisten energiayhtiöiden kanssa erilaisia sopimuksia, jotka eroavat kestoiltaan ja hinnan­määrittelyltään. Crea pyrkii arvioimaan energiaostojen arvoa mallilla, joka pohjautuu nykyisiin markkinahintoihin ja historiallisiin hintatietoihin.

Crea arvioi fossiilienergian olevan merkittävä tulonlähde Venäjälle, vaikka sekä venäläisen öljyn hinta että maan energiavienti ovat laskeneet viime kuukausina.

Crea laskee Venäjän päivittäisen energiamyynnin arvon olleen toukokuussa noin 880 miljoonaa euroa. Vastaava luku oli tammi–helmikuussa 2022 noin 1,1 miljardia euroa.

Venäjän tuloja on suojellut maailman­laajuinen energian hintojen nousu. Crean mukaan venäläisen energian vientihinnat ovat sodan aikana olleet noin 60 prosenttia korkeammat vuoden takaiseen hintatasoon verrattuna.

EU on Crean arvion mukaan vähentänyt fossiilisen energian ostoja Venäjältä 23 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

EU:n ostaman raakaöljyn määrä väheni 18 prosentilla toukokuun aikana. Venäjän raakaöljyn vientimäärä on kuitenkin pysynyt tasaisena, sillä erityisesti Intia on lisännyt ostoja Venäjältä. Intian ostot kattavan Crean laskelmien mukaan nyt noin 18 prosenttia kaikesta Venäjän raakaöljyviennistä.

EU on asettanut Venäjältä tuotavaa öljyä vastaan pakotteita, jotka eivät kuitenkaan koske putkea pitkin tapahtuvia öljytoimituksia.

Raakaöljyä koskevien pakotteiden kiellolle on annettu kuuden kuukauden siirtymäajan. Muiden öljytuotteiden pakotteet tulevat voimaan kahdeksan kuukauden siirtymäajan jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita