Pörssit ympäri maailman avautuivat maanantaina selvään laskuun: ”On sitä valoisampiakin viikon alkuja nähty”

Pelko taantumasta painaa osakekursseja niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Asiantuntijan mukaan keskuspankit ovat hankalassa tilanteessa, elleivät ne saa inflaatiota talttumaan rahapolitiikan keinoin.

Helsingin pörssi sulkeutui maanantai-iltana laskuun.

13.6. 20:10

Pörssit ympäri maailman avautuivat maanantaina laskuun. Päivän mittaan laskua nähtiin niin Helsingin kuin Aasian pörsseissä.

Iltapäivällä tulivat rytisten alas myös Yhdysvaltain seuratuimmat osakeindeksit. Maanantai-iltana yhdysvaltalainen teknologiaindeksi Nasdaq oli hetkellisesti jopa neljän prosentin laskussa.

Markkinat vaikuttivat siis vain jatkavan viimeviikkoista laskuaan.

”On sitä valoisampiakin viikon alkuja nähty”, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen toteaa.

”Pohjimmiltaan laskun taustalla on inflaatio ja keskuspankkien pyrkimykset hillitä sitä rahapolitiikkaa kiristämällä. Korkojen nousun taas pelätään hidastavan taloutta. Niinpä taantumariskit ovat lähteneet kasvamaan ja toiveikkuus on hävinnyt markkinoilta.”

Lue lisää: Helsingin pörssi sulkeutui laskussa, New York avautui yli kahden prosentin rytinään – Lue tärkeimmät markkinakäänteet

Sijoittajat vaikuttavat viimeisimpänä säikkyneen Yhdysvaltain työministeriön perjantaina julkaisemia inflaatiolukuja.

Maan inflaatiovauhti oli kiihtynyt toukokuussa 8,6 prosenttiin, kun se huhtikuussa oli 8,3 prosenttia. Viimeksi inflaatiovauhti on ollut Yhdysvalloissa yhtä nopeaa 40 vuotta sitten.

Tällä hetkellä markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankin Fedin tiistaina ja keskiviikkona kokoustavan avomarkkina­komitean päätyvän nostamaan ohjauskorkoa ainakin puolella prosentti­yksiköllä – ellei jopa 0,75 prosenttiyksiköllä.

Nordean päästrategi Antti Saari otaksuu, että Fed tavoittelee tosiasiassa tilannetta, jossa sen ei itse tarvitsisi tehdä mitään, vaan rahapolitiikan kiristyminen tapahtuisi markkinaehtoisesti.

”En usko, että Fed ilmoittaa keskiviikkona mitään yllättävää. Odotan, että sieltä tulee korkeintaan puolen prosenttiyksikön koronnosto. Näkisin Fedin pyrkivän siihen, että markkinat alkavat hinnoitella rahapolitiikkaa etupainotteisesti”, hän sanoo.

Lue lisää: Taantuman pelko ravistelee osakkeita Yhdysvalloissa ja Euroopassa

Myös Euroopassa kuluttajahintojen nousu on saanut Euroopan keskuspankin (EKP) ryhtymään toimiin inflaation taltuttamiseksi.

Viime torstaina EKP ilmoitti, että se aikoo nostaa korkoja 0,25 prosenttiyksiköllä heinäkuussa ja vähintään yhtä paljon myöhemmin syksyllä.

Lue lisää: Euroopan keskuspankki aikoo nostaa ohjauskorkoa ainakin heinä- ja syyskuussa

Suomisen mukaan keskuspankit ovat hankalassa tilanteessa, elleivät koronnostot saa inflaatiota laantumaan ja toiveikkuutta palaamaan markkinoille.

”Lohtu on siinä, että ennen pitkää odotukset ovat niin synkät, ettei enää voi edes pettyä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita