Inflaatio kiihtyi Suomessa toukokuussa seitsemään prosenttiin – Katso HS:n laskurista, kuinka eri tuotteiden hinnat nousivat

Huhtikuussa inflaatioluku oli vielä 5,7 prosenttia.

inflaatiota kiihdytti muun muassa bensan hinnan kallistuminen.

14.6. 8:22

Inflaatio kiihtyi toukokuussa 7:ään prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Huhtikuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli vielä 5,7 prosenttia.

Toukokuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoitomaksujen, tutkimus- ja hoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, laivalla tehtävien reittimatkojen sekä asiakirjamaksujen halpeneminen.

Euroalueella inflaatio oli toukokuussa ennakkotietojen mukaan vieläkin suurempi. Euroalueen inflaatio näyttää 8,1 prosenttia.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli toukokuussa 8,1 prosenttia. Huhtikuussa se oli 7,4 prosenttia. Suomen vastaava luku oli toukokuussa 7,1 %.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen. Eurostat julkaisee toukokuun lopulliset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit 17. kesäkuuta.