Nordean arvio: euribor nousee ensi vuonna 2,75 prosenttiin

Nordean arvioi, että 12 kuukauden euribor nousee 2,75 prosenttiin ensi vuoden puoliväliin mennessä. OP ennakoi, että vuoden päästä vastaava euribor olisi noin kaksi prosenttia.

Asuntolainojen korkomenojen arvioidaan nousevan reippaasti.

15.6. 10:55 | Päivitetty 15.6. 12:03

12 kuukauden euribor-koron arvioidaan nousevan ensi vuoden puoliväliin mennessä jopa 2,75 prosenttiin. Arvio selviää Nordean keskiviikkona julkaistusta asuntomarkkinakatsauksesta.

Nordean ekonomisti Juho Kostiaisen mukaan odotettavissa on, että 2,75 prosentin piikin jälkeen korko laskeutuu 2,5 prosenttiin.

Alkuvuonna luku oli vielä noin puoli prosenttia miinuksella. Huhtikuussa se kääntyi positiiviseksi. Euribor on noussut rivakasti ja eilen se näytti jo 0,957:ää.

Nordean arvio on tehty eilisen tilanteen perusteella. Kostiainen muistuttaa, markkinaodotukset liikkuvat päivittäin.

Ekonomisti Juho Kostiainen.

Asuntolainan marginaalien tulevaa kehitystä Nordealta sen sijaan ei kommentoida. Marginaalien nykytaso vastaa Kostiaisen mukaan vuotta 2010. Vuosien 2013 ja 2014 aikana marginaalit olivat korkeammalla.

OP Ryhmän arvio euriborin kehityksestä on maltillisempi. Se arvioi tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan, että 12 kuukauden euribor olisi vuoden päästä noin kaksi prosenttia.

Asuntokaupan arvioidaan hidastuvan.

”Rahoituskustannusten nousulla on asuntomarkkinoille kasvua hidastava vaikutus. Arviomme perusteella prosenttiyksikön nousu korossa voisi hidastaa asuntojen hintojen nousua kahdella prosenttiyksiköllä”, OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo tiedotteessa.

Nordean Kostiaisen mukaan korona-ajan kiivas asuntokauppa on tasaantunut, ja asuntokauppojen määrä koko maassa on laskenut. Aiemmin yli 6 500 asuntoa vaihtoi omistajaa kuukaudessa, mutta nyt luku on yli 5 000 asuntoa. Taso vastaa noin vuotta 2019.

Myös OP:lta kerrotaan, että lainannostoaktiivisuus on hidastunut lähemmäs koronaa edeltänyttä tasoa.

Pääkaupunkiseudulla osakehuoneistojen myyntiajat ovat kasvaneet hieman viime vuodesta, ja nyt asuntojen myyntiin kuluu reilut 60 päivää. Sen sijaan muualla Suomessa osakehuoneistojen myyntiajan ovat lyhentyneet.

Asuntojen hintojen nousu on hidastunut viime vuodesta. Odotuksissa on, että erityisesti yksiöiden hinnoissa nähdään jopa laskua.

”Pääkaupunkiseutu ei ole enää asuntomarkkinoiden veturi, vaan muu Suomi vetää pikkasen kovempaa”, sanoo Kostiainen pankin tiedotustilaisuudessa.

Odotuksissa on, että korot ja tulot nousevat, mikä heijastuu asuntojen hintoihin. Kostiainen arvioi, että pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen nousu loppuu. Hinnat saattavat kääntyä jopa 2,5 prosenttia laskuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita