Vuoden euribor-korko nousi jo yli yhden prosentin

Kahdentoista kuukauden euribor oli alle 0,5 prosentissa vain kaksi viikkoa sitten.

Vuoden euribor-korko nousi yli nollan huhtikuussa.

15.6. 12:59

Suomessa yleisesti asuntolainakorkona käytetty 12 kuukauden euribor-korko ylitti keskiviikkona yli yhden prosentin rajapyykin ensimmäistä kertaa noin kymmeneen vuoteen.

Vuoden euribor "hujahti” keskiviikkona 1,067 prosenttiin, kertoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Twitterissä. Edellisen kerran korko oli yhdessä prosentissa vuoden 2012 heinäkuussa.

Tiistaina 12 kuukauden euribor oli 0,957 prosentissa ja alle 0,5 prosentissa vasta alle kaksi viikkoa sitten. Von Gerichin mukaan odotukset korkojen hitaasta noususta ovat ”haihtuneet tuhkana tuleen”.

Nordean analyytikot arvioivat pankin asuntomarkkinakatsauksen julkistustilaisuudessa keskiviikkona, että vuoden euribor nousee 2,75 prosenttiin ensi vuoden puoleenväliin mennessä.

Lue lisää: Nordean arvio: euribor nousee ensi vuonna 2,75 prosenttiin

Euribor-korot ovat nousseet vauhdilla kuluvan vuoden aikana. Korkoja ovat nostaneet odotukset Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan kiristymisestä.

Nousutahti on kiihtynyt viime torstain jälkeen, jolloin EKP kertoi rahapolitiikkansa näkymistä. Se ilmoitti aloittavansa ohjauskorkojen nostot heinäkuun lopussa ja jätti oven auki markkinoiden odotuksia suuremmalle ohjauskoron­nostolle syyskuussa.

EKP yrittää toimilla hillitä euroalueella yli kahdeksaan prosenttiin kiihtynyttä inflaatiota.

Vuoden euribor-korko oli vielä tämän vuoden alussa 0,499 prosenttia negatiivinen. Yli nollan se nousi 12. huhtikuuta. Korko pyrkii ennakoimaan korkotilannetta vuoden kuluttua.