Suomessa perustetun markkinatietoyhtiö Alpha Sensen arvostus nousi 1,6 miljardiin euroon – keräsi 215 miljoonan euron rahoituksen, kun suursijoittajat halusivat kasvattaa omistustaan

Suomalaislähtöisen markkinatietoyhtiön tähtäin on pörssissä, mutta se ei kiirehdi listautumissuunnitelmiensa kanssa.

Toimitusjohtaja Jaakko Kokko kertoo, että aloite uuteen rahoituskierrokseen tuli yhtiön entisiltä sijoittajilta.

15.6. 16:57

Suomessa perustettu markkinatietoyhtiö Alpha Sense on kerännyt suursijoittajilta 215 miljoonan euron rahoituksen. Yhtiön arvostus nousee rahoituskierroksella 1,6 miljardiin euroon.

Alpha Sensen toimitusjohtaja Jaakko Kokko kertoo, että ajatus uudesta rahoituskierroksesta tuli tällä kertaa enemmän entisiltä sijoittajilta kuin yhtiöltä itseltään.

Kokon mukaan yhtiö ei itse edes ajatellut erityisesti tarvitsevansa lisärahoitusta tässä vaiheessa, mutta sijoittajat halusivat kasvattaa omistustaan yhtiöstä ja Alpha Sense katsoi kierroksen ehtojen olevan hyvät.

”Markkinat ovat sellaiset, että tässä tilanteessa voi olla todella hyödyllistä, että kirstussa on rahaa. Ei niin, että sitä käytettäisiin heti, vaan jotta voidaan tehdä strategisia päätöksiä paljon joustavammin jatkossa”, Kokko sanoo.

Rahoituskierrosta johtivat yhdysvaltalainen investointipankki Goldman Sachs ja Viking Global -rahasto, jotka olivat päärahoittajina myös Alpha Sensen edellisellä 170 miljoonan euron rahoituskierroksella viime syksynä.

Tuoreeseen rahoituskierrokseen sisältyy myös huomattava lainarahoitus maailman suurimman varainhoitajan Blackrockin aiemmin tänä vuonna hallinnoimilta rahastoilta.

Lue lisää: Suomalainen Jaakko Kokko huomasi Morgan Stanleyn analyytikkona, miten vaikeaa tietoa on hakea. Nyt hänen yrityksensä sai 155 miljoonaa Yhdysvaltojen kovimmilta investointipankeilta.

Alpha Sensen tuote on tekoälyyn perustuva markkinatiedon hakukone, jota käyttää yhtiön mukaan yli 3 500 yritystä. Yhtiön mukaan yli 78 prosenttia S&P 100 -listan yhtiöistä, 97 prosenttia Dow 50 -listasta sekä 70 prosenttia johtavista varainhoitoyhtiöistä ja pankeista on jo nyt sen asiakkaita.

Yhtiön työkalu tuo yhteen ison massan tietoa, kuten yritysten taloustietoja, osavuosikatsaukset, pörssitiedotteet, analyytikoiden raportit, sijoittajapuheluiden litteroinnit, toimialakohtaiset ammattilehdet ja erilaiset suljetut tietokannat.

Yhtiö kertoo yli kaksinkertaistaneensa käyttäjä- ja asiakaskuntansa viime vuoden aikana ja ylittäneensä 100 miljoonan euron vuosittaisen toistuvan liikevaihdon. Se kertoo työllistävänsä yli 1 000 työntekijää Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Suomessa ja Intiassa.

Alpha Sense teki syksyn rahoituskierroksen jälkeen kaksi yrityskauppaa, joista Kokko nostaa esiin erityisesti Stream-alustan oston.

Stream tekee päivittäin asiantuntijahaastatteluja ja litteroi niitä asiakkaidensa käyttöön. Kokon mukaan tämä tuo Alpha Sensen palveluun muualta löytymätöntä tietoa markkinoiden sokeista pisteistä, ja täydentää siksi yhtiön palvelua.

”Olemme käytännössä kaksinkertaistaneet markkinapotentiaalimme pelkästään tällä ostolla”, Kokko sanoo.

Yhtiö ei aktiivisesti etsi tällä hetkellä uusia yritysostoja, mutta pitää silmänsä auki.

”Jos tällaisia tulee eteen – ja näillä markkinoilla saattaa tulla enemmänkin – meidän toimintamahdollisuutemme ovat nyt ihan erilaiset.”

Alpha Sensen suunnitelmissa on listautua pörssiin, mutta Kokon mukaan aivan vielä sen aika ei ole. Tuore rahoituskierros vaikuttaisi kuitenkin olevan niin sanotusti listautumista edeltävä potti.

”Listautumisikkunahan vähän aukeaa ja sulkeutuu, sitä täytyy vain seurata eikä siihen oikein itse voi vaikuttaa. Ei meillä ole mitään kiirettä, varsinkaan kun nyt otettiin tämä rahoitus sisään. Voimme katsoa ihan rauhassa, milloin tulee oikea aika eteen.”

Kokko kuitenkin sanoo, että yhtiön toimintaa rakennetaan jo nyt siten, että se olisi oikean paikan tullen pörssikelpoinen.

Listautumisen ”johtotähden” täytyy Kokon mukaan olla Yhdysvalloissa, mutta hän ei sulje ulos mahdollista rinnakkaislistautumista Helsingin pörssiin. Hän tosin korostaa, että ei ole vielä tutkinut tätä mahdollisuutta sen tarkemmin.

”Firma on perustettu Suomessa ja ankkuri toiminnassa on Suomessa. Voisi hyvinkin nähdä, että suomalaiset sijoittajat saadaan kenties paremmin mukaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita