Venäjän kaasu­toimitukset Saksaan vähenivät jyrkästi – Gazprom vetoaa huolto­töihin, Saksa väittää tekoa poliittiseksi

Toimitukset Itämeren kaasuputken kautta vähenivät yllättäen.

Itämeren pohjassa kulkeva Nord Stream 1 -kaasuputki on yksi kolmesta suuresta yhteydestä, jota pitkin venäläistä maakaasua tuodaan Keski-Eurooppaan.

15.6. 18:04

Venäläisen maakaasun virta Saksaan on vähentynyt jyrkästi. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom ilmoitti tiistaina vähentävänsä Nord Stream 1 -kaasuputken kautta virtaavan kaasun määrää 40 prosentilla.

Gazpromin mukaan syy on puhtaasti tekninen ja johtuu huoltotöistä. Yhtiön mukaan saksalainen Siemens ei ole pystynyt palauttamaan huollossa olleita kompressori­aseman osia aikataulussa.

Gazpromin mukaan tästä johtuen putken kautta voidaan siirtää enintään 67 miljoonaa kuutiometriä kaasua päivässä. Aiemmin yhtiö kertoi, että putken siirtokapasiteetti on enintään 100 miljoonaa kuutiometriä kaasua päivässä eli noin 40 prosenttia suunniteltua vähemmän.

Siemens kertoi, että yksi yhtiön toimittama turbiini on parhaillaan Kanadassa huollettavana, ja Kanadan asettamista pakotteista johtuen turbiinia ei voida toimittaa asiakkaalle. Yhtiö kertoo olleensa yhteydessä Kanadan ja Saksan hallituksiin ja etsivänsä ratkaisua tilanteeseen.

Saksan elinkeino- ja ilmasto­ministeri Robert Habeck ei kuitenkaan hyväksynyt selitystä. Hän sanoi keskiviikkona, että toimenpiteen motiivi on poliittinen.

Gazpromin ilmoitus lisäsi jälleen Euroopassa huolia kaasun saatavuudesta. Gazprom on jo katkaissut kaasutoimitukset kuuteen EU-maahan, mukaan lukien Suomeen, koska maat eivät ole suostuneet yhtiön vaatimuksiin uusista maksujärjestelyistä.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa yksi suurista nesteytetyn maakaasun vientiterminaaleista on jouduttu sulkemaan tulipalon vuoksi. EU-maat ovat pyrkineet korvaamaan venäläistä kaasua juuri Yhdysvalloista tuotavalla lng:llä, ja terminaalikapasiteetti on ollut jotakuinkin täysin käytössä.

”Tämä uhkaa vaarantaa viimeaikaisen, erittäin hyvin edistyneen varastojen täyttämisen. Hiljattain EU:n kaasuvarastojen täyttöaste on ollut 52 prosenttia, lähes tavanomaisella tasolla”, saksalainen Commerzbank arvioi.

Juuri ensi talven yli selviytyminen ilman venäläistä kaasua on EU-maiden suuri huolenaihe, ja siksi varastoja täytetään nyt kiireellä. Gazpromin ilmoitus nosti kaasun hintaa Euroopassa.

Myös italialainen energiayhtiö Eni sanoi, että kaasutoimitukset Venäjältä vähentyivät 15 prosenttia keskiviikkona, eikä yhtiö tiedä tähän syytä.