FT: Saksa pyytää kansalaisiaan säästämään energiaa venäläisen kaasu­virran hiipuessa

Saksan valtion pyynnön taustalla on Venäjän kaasuvirtojen hiipuminen.

Saksan elinkeino- ja ilmasto­ministeri Robert Habeck sanoo tilanteen olevan vakava.

16.6. 21:01

Saksan valtio pyytää kansalaisiaan säästämään energiaa, koska Venäjältä maahan tulevan maakaasun määrä on vähentynyt viime päivinä merkittävästi. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times.

Saksan elinkeino- ja ilmasto­ministeri Robert Habeck sanoi tilanteen olevan vakava ja pyysi ihmisiä ja yrityksiä tekemään mitä pystyvät energian säästämiseksi.

Saksan hädän taustalla on Venäjältä tulevan maakaasun hiipuminen ja siihen liittyvä riita. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on vähentänyt tärkeän Nord Stream -kaasuputken läpi Saksaan tulevan kaasun määrää 60 prosentilla viime päivien aikana.

FT:n mukaan myös ainakin Italia, Slovakia ja Itävalta ovat kertoneet maihin tulevien kaasuvirtojen hiipuneen tai saaneen Gazpromilta varoituksen, että niin voi tulevina päivinä käydä.

Gazprom sanoo kaasun vähentymisen johtuvan teknisistä ongelmista, mutta Saksa katsoo syiden olevan poliittisia ja liittyvän Ukrainan sodan aiheuttamiin jännitteisiin lännen ja Venäjän välillä.

Gazpromin mukaan kaasuvirtojen hiipuminen johtuu siitä, että osa Nord Streamin turbiineista on ollut huollossa Kanadan Montrealissa eikä niitä ole voitu palauttaa Venäjälle Kanadan maalle asettamien pakotteiden vuoksi.

Habeck sanoi keskiviikkona, että kaasuyhtiön selitys on tekosyy.

”Putin tekee, mitä pelkäsimme hänen tekevän alusta asti. Hän vähentää kaasun määrää, ei paljon yhdellä kertaa mutta asteittain.”

Habeckin mukaan Saksalla on kuitenkin toistaiseksi tarpeeksi kaasua, koska se on lisännyt ostojaan spot-markkinoilta eli välittömän vaihdannan markkinoilta.

Gazprom on jo katkaissut kaasutoimitukset kuuteen EU-maahan – mukaan lukien Suomeen – koska maat eivät ole suostuneet yhtiön vaatimuksiin uusista maksujärjestelyistä.

Kaasun hinta on ollut Euroopassa tuntuvassa nousussa Venäjän toimien vuoksi. FT:n mukaan kaasun hinta on noussut pelkästään kuluvalla viikolla 70 prosenttia. Hinta oli keskiviikkona jo 146 euroa megawattitunnilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita