Bitcoinin arvo tippui alle 20 000 dollarin ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen

Koko kryptomarkkinan arvo on kutistunut kolmasosaan viime vuoden lopusta.

Bitcoinin arvo on pudonnut viime aikoina rajusti.

20.6. 9:40

Suurimman kryptovaluutan bitcoinin arvo tippui viikonloppuna alle 20 000 yhdysvaltain dollarin. Bitcoinin hinta on ollut yhtä alhaalla viimeksi loppuvuodesta 2020. Asiasta ovat kertoneet muun muassa Reuters ja Bloomberg.

Laskusuunnassa lähes koko viime viikon olleen bitcoinin arvo putosi lauantaina alimmillaan alle 17 600 dollarin, mutta elpyi sunnuntain aikana jo hetkellisesti takaisin yli tarkkaan seuratun 20 000 dollarin rajan. Sittemmin bitcoinin arvo on heilunut 20 000 dollarin rajan molemmin puolin.

Maanantaina hieman ennen yhdeksää Suomen aikaa bitcoinin arvo oli noin 19 830 dollaria, mutta jo puolta tuntia myöhemmin 20 055 dollaria.

Bitcoinin arvo on tippunut jo noin 70 prosenttia sen huippulukemista viime vuoden lopulla, kun sen arvo heilui 65 000 dollarin tuntumassa.

Viime kuukausien aikana koko kryptomarkkina on ollut tuntuvassa laskussa. Markkinahuuman huipulla viime marraskuussa koko kryptomarkkinan arvo oli kolme biljoonaa dollaria, mutta reilussa puolessa vuodessa se on laskenut noin 900 miljardiin dollariin.

Kevääseen on mahtunut useita yksittäisiä romahduksia. Esimerkiksi toukokuussa vakaana pidetty TerraUSD-niminen (UST) stablecoin menetti arvonsa ja viime maanantaina krypto­lainaaja Celsius kertoi estäneensä asiakkaiden varojen lunastukset palvelustaan, mikä ajoi käytännössä kaikkien merkittävien krypto­sijoitusten kurssit jyrkkään laskuun.

Lue lisää: Vakaana pidetyn stablecoinin hinta vapaassa pudotuksessa

”Jos markkina nousee, kaikki huokaisevat helpotuksesta, asioita uudelleenrahoitetaan, ihmiset keräävät pääomaa ja riskit tulevat häviämään. Mutta jos liikumme kovin paljon alaspäin tästä tasosta, luulen, että se voisi olla todellinen paskamyrsky, sanoo Reutersille kryptolikviditeettiyhtiö B2C2:n Japanin riskienhallintajohtaja Adam Farthing.

Hän viittaa esimerkiksi Celsiuksen ja kryptomaailman hedgerahasto Three Arrows Capitalin kaltaisiin ongelmissa oleviin yhtiöihin. Farthing arvioi, että jos lainanantajat joutuvat kirjaamaan merkittäviä tappioita tällaisista yhtiöistä, koko kryptomaailmassa liikkeellä olevan luoton määrä voi vähentyä selvästi.

”Minusta tämä tuntuu kuin vuodelta 2008 siinä mielessä, että edessä voi olla konkurssien ja likvidaatioiden dominoefekti”, Farthing sanoo Reutersille viitaten silloiseen finanssikriisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita