Yrittäjägallup: Yhä useampi suomalainen yritys aikoo nostaa hintoja, nuoret yrittäjät palkanneet ukrainalaisia selvästi ahkerimmin

Lähes neljännes alle 40-vuotiaista yrittäjistä kertoo palkanneensa Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä. Vanhemmissa ikäluokissa ukrainalaisia on palkattu huomattavasti vähemmän.

Suomen Yrittäjien mukaan Ukrainan sota iskee vahvimmin teollisuuteen ja rakentamiseen sekä osaan kaupasta.

20.6. 11:15

Yli neljännes suomalaisista yrityksistä kertoo nostavansa hintojaan, selviää Suomen Yrittäjien mielipidetiedustelusta.

Järjestön kyselyyn vastanneista pienistä ja keskisuurista yrityksistä 27 prosenttia kertoi nostavansa hintojaan kyselyssä, joka tehtiin toukokuun lopulla ja kuun vaihteessa.

Vielä helmikuisessa kyselyssä hintojen nostosta kertoi 11 prosenttia yrityksistä, huhtikuun alussa kerätyssä aineistossa lukema oli noussut jo 23 prosenttiin.

”Kiihtynyt inflaatio pakottaa nostamaan hintoja. Muuten yritys ei selviä. Silti viidennes raportoi myös kannattavuuden heikkenevän, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen järjestön tiedotteessa.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä yli kolmannes sanoo energian ja raaka-aineiden hinnan sekä kuljetuskustannusten nousun vaikuttavan sen toimintaan. Neljännes vastaajista kertoo, että yleinen epävarmuus vähentää tilauksia.

Kyselyyn vastanneiden yritysten arvioiden mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa yritysten liiketoimintaan edelleen vähemmän kuin koronapandemia. Vastaajista vajaa kolmannes kuitenkin arvioi Ukrainassa käytävän sodan vaikuttavan liiketoimintaan pandemiaa enemmän.

Pentikäisen mukaan Ukrainan sota iskee vahvimmin teollisuuteen ja rakentamiseen sekä osaan kaupasta. Palvelualat ja pääkaupunkiseudun yritykset ovat sen sijaan kärsineet sodasta vähemmän.

”Vielä näyttää siltä, että koko yrityskentän kannalta korona vaikutti laajemmin kuin Ukrainan sota. Teollisuudessa ja rakentamisessa sota jättää kuitenkin laajemman jäljen”, Pentikäinen sanoo.

Seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi palkanneensa Ukrainasta sotaa paenneita henkilöitä.

Teollisuuden yrityksistä noin neljäsosa ja yli kymmenen henkilöä työllistävistä yrityksistä viidesosa kertoi palkanneensa sotaa paenneita ukrainalaisia.

Ukrainalaisten palkkauksessa on kyselyn mukaan merkittäviä eroja yrittäjien iän mukaan. Nuorista eli 18–39-vuotiaista yrittäjistä vajaa neljännes kertoi palkanneensa ukrainalaisia.

Sen sijaan 40–49-vuotiaista yrittäjistä kolme prosenttia, 50–59-vuotiaista yksi prosentti ja yli 60-vuotiaista kaksi prosenttia kertoi palkanneensa Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä.

Tutkimuslaitos Kantarin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 022 pienten ja keskisuurten yritysten edustajaa 24.5.–2.6.2022. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita