Saksa varautuu Venäjän kaasuhanan sulkeutumiseen ja lisää kivihiilen polttoa maakaasun säästämiseksi

Saksa pyrkii täyttämään maakaasuvarastonsa, jotta ensi talvena energiaa on riittävästi saatavilla.

Kuva Nord Stream -maakaasuputkesta Saksan Lubminissa.

20.6. 16:13

Saksa ilmoitti sunnuntaina ja maanantaina uusista toimista, joiden avulla se pyrkii varautumaan ensi talveen, jolloin venäläistä maakaasua ei välttämättä ole lainkaan tarjolla.

Saksa on perinteisesti ostanut suuren osan maakaasustaan Venäjältä, mutta pyrkii nyt vähentämään sen käyttöä. Maa myös pelkää, että Venäjä saattaa lopettaa kaasun toimitukset ennen ensi talvea. Viime viikolla Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom vähensi merkittävästi toimituksia Saksaan ja muihin EU-maihin.

Sunnuntaina Saksan hallitus julkisti listan toimia, joiden tavoitteena on maakaasun käytön nopea vähentäminen ja sen saatavuuden turvaaminen siellä, missä kaasun korvaaminen on vaikeinta.

Se tarkoittaa esimerkiksi kaasun käytön minimointia sähkön tuotannossa. Hallituksen mukaan tämä tarkoittaa lyhyellä aikavälillä kivihiilen polton lisäämistä.

”Se on kipeä ratkaisu, mutta tässä tilanteessa kaasun kulutuksen vähentäminen on täysin välttämätöntä”, kommentoi Saksan talous- ja energiaministeri Robert Habeck sunnuntaina tiedotteessa.

Maanantaina hallitus tähdensi, että tästä huolimatta se pitää kiinni tavoitteestaan luopua kivihiilestä. Saksa aikoo sulkea hiilivoimalaitoksensa vuoteen 2030 mennessä.

Ensi talven energiahuollon Saksa pyrkii turvaamaan täyttämällä kaasuvarastonsa.

Tavoitteena on, että marraskuuhun mennessä kaasuvarastot olisivat 90-prosenttisesti täynnä. Venäjän hyökätessä Ukrainaa 24. helmikuuta Saksan kaasuvarastot olivat hieman yli puolillaan.

Varastojen täyttöä varten valtio-omisteinen KfW-pankki valmistautuu jakamaan enintään 15 miljardin euron lainat kaasumarkkinoilla toimiville tahoille.

Yrityksiä puolestaan kannustetaan vähentämään kaasun kulutusta eräänlaisella huutokauppajärjestelmällä, joka käynnistyy kesällä. Siinä yritykset saavat korvauksen kulutuksen vähentämisestä huippukulutushetkinä.

Habeckin mukaan tarvittaessa ryhdytään myös lisätoimenpiteisiin.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan jatkossa on mahdollista, että energiayhtiöt voisivat siirtää hintojen korotuksia asiakkailleen. Tämän avulla pyrittäisiin vähentämään maakaasun kysyntää myös kuluttajien keskuudessa.

Toinen vaihe käynnistyisi mahdollisesti siinä vaiheessa, kun maata uhkaisi pitkäaikaisen kaasupulan riski.

Saksa on riippuvainen venäläisestä maakaasusta. Ennen Venäjän hyökkäyssotaa 55 prosenttia Saksan käyttämästä maakaasusta tuli Venäjältä. Nyt maa on saanut vähennettyä osuutta 35 prosenttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita