Kansainvälinen energia­järjestö kehottaa Eurooppaa varautumaan Venäjän kaasu­virran täydelliseen tyrehtymiseen

Osa Euroopan maista on viime viikkoina ilmoittanut aloittavansa hätätoimenpiteitä kaasun kysynnän vähentämiseksi.

IEA:n pääjohtaja Fatih Birolin mukaan Euroopan on varauduttava siihen, että Venäjä saattaa katkaista kaasuviennin kokonaan. Birol kuvattuna 8. kesäkuuta.

22.6. 11:50

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) on kehottanut Eurooppaa varautumaan siihen, että Venäjä saattaa lopettaa kaasun viennin kokonaan tulevana talvena. Asiasta kertoo brittiläinen talouslehti Financial Times.

IEA on Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) vuoden 1973 öljykriisin jälkeen perustama energia-alan yhteistyötä edistävä järjestö.

”Euroopan on varauduttava siihen, että Venäjän kaasu katkaistaan kokonaan”, sanoi IEA:n johtaja Fatih Birol lehden haastattelussa.

Järjestön mukaan Euroopan hallitusten tulisi ensi töikseen sekä vähentää kaasun kysyntää että ylläpitää ikääntyvien ydinvoimaloiden toimintaa.

Birolin mukaan Venäjän viimeaikaiset kaasutoimitusten leikkaukset saattavat olla merkki siitä, että maa aikoo leikata toimituksia merkittävästi myös lähitulevaisuudessa.

”Mitä lähemmäs talvea menemme, sitä paremmin ymmärrämme Venäjän aikeita,” sanoo Birol.

Ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa monen maan kaasu tuli Venäjältä. Maa on kuitenkin lakkauttanut kaasutoimituksia jo useaan maahan, mukaan lukien Suomeen.

Viimeisimmät EU-maat, jotka ovat raportoineet ongelmista venäläisen maakaasun toimituksissa, ovat Ranska, Itävalta ja Slovakia.

Lue lisää: Myös Ranska, Itävalta ja Slovakia kertovat Venäjän rajoittaneen kaasutoimituksia

Osa Euroopan maista on viime viikkoina ilmoittanut aloittavansa hätätoimenpiteitä kaasun kysynnän vähentämiseksi.

Muun muassa Saksan hallitus ilmoitti sunnuntaina ryhtyvänsä hätätoimenpiteisiin turvatakseen maan energiansaannin. Kaasun kulutuksen vähentämiseksi Saksa aikoo valjastaa hiilivoimaloita nykyistä enemmän sähköntuotantoon.

Saksan ympäristöministeri Robert Habeck kuvaili maan päätöksen olleen katkera, mutta hän korosti hiilen käytön kasvattamisen olevan nyt välttämätöntä kaasun kulutuksen vähentämiseksi.

Saksan hallitus kertoi sunnuntaina ryhtyvänsä hätätoimenpiteenä valjastamaan hiilivoimaloita nykyistä enemmän sähköntuotantoon. Ympäristöministeri Robert Habeck kertoi maan päätöksen olleen katkera.

IEA:n johtaja Birol sanoo FT:n haastattelussa pitävänsä hallitusten hätätoimenpiteitä täysin perusteltuina nykytilanteessa. Erityisesti hiilituotannon lisäämistä Briol pitää vain väliaikaisena ratkaisuna, joka auttaa säästämään kaasua tulevan talven varalle.

Hiilen käytöstä koituvat päästöt hän katsoo kompensoituvan sillä, että Euroopan maat ovat nopeuttaneet suunnitelmiaan esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi.

Briol uskoo, että Euroopan hallitukset toteuttavat lisää ja tehokkaampia toimenpiteitä talven lähestyessä, jos Venäjä päättää leikata kaasutoimituksia entisestään.

Yhdeksi ratkaisuksi Briol esittää ikääntyvien ydinvoimalaitosten sulkemisten viivyttämiset, jotta sähkön­tuotannossa poltettavan kaasun määrää voitaisiin säännöstellä. Tämä tulisi kuitenkin tehdä ydinvoimalan turvallisuuden ehdoilla.