Maailmantalous vajoaa taantumaan 50 prosentin todennäköisyydellä, varoittavat suuret kansainväliset pankit

Pankkien mukaan erityisesti tarjonnan ongelmat ja korkotason nousu uhkaavat viedä maailmantalouden taantumaan.

Yhdysvaltalaisen Citibankin analyytikot ja saksalaisen Deutsche Bankin toimitusjohtaja varoittavat globaalin taantuman vaarasta.

22.6. 16:00

Yhdysvaltalaisen pankkijätti Citigroupin analyytikot ja saksalaisen Deutsche Bankin toimitusjohtaja varoittavat, että maailmantalous on vajoamassa taantumaan 50 prosentin todennäköisyydellä. Asiasta kertoo talousmedia Bloomberg.

Finanssialan tulevaisuutta käsittelevässä konferenssissa Saksan Frankfurtissa keskiviikkona puhunut Deutsche Bankin toimitusjohtaja Christian Sewing sanoi, että globaali talouskasvu on hidastumassa useiden eri tekijöiden, kuten Kiinan toimitusketjuongelmien ja ruoan hinnan nousun vuoksi.

”Sanoisin, että globaalille taantumalle on ainakin 50 prosentin todennäköisyys. Taantuman todennäköisyys Yhdysvalloissa ja Euroopassa vuoden 2023 toisella puoliskolla on ilmiselvästi noussut Ukrainan sotaa edeltävistä ennusteista, kun samaan aikaan korot ovat nousussa”, Sewing sanoi.

Sewing sanoi tukevansa keskuspankkien päätöksiä ohjauskorkojen nostoista huolimatta niiden vaikutuksista talouskasvuun, koska niiden täytyy hillitä inflaation kiihtymistä. Bloombergin mukaan Sewing kutsui inflaation kiihtymistä riskiksi demokratialle.

Useat keskuspankit ovat kertoneet nostavansa ohjauskorkojaan inflaation kiihtymistä hillitäkseen.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kertoi viime viikolla nostavansa ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä. Viimeksi rahapolitiikkaa on kiristetty yhtä paljon kerralla vuonna 1994.

Euroopan keskuspankki taas on kertonut, että se aikoo kiristää rahapolitiikkaa heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä ja syyskuussa vähintään yhtä paljon.

Aiemmin keskiviikkona yhdysvaltalaispankki Citigroupin analyytikot antoivat globaalille taantumalle niin ikään 50 prosentin todennäköisyyden. Perusteluna näkemykselleen analyytikot mainitsivat tarjonnan häiriöt ja korkojen nousun.

”Historiallinen kokemus osoittaa, että inflaation hidastuminen tuo usein mukanaan merkittäviä kustannuksia kasvulle. Näemme, että yhteen koottuna taantuman riski lähestyy 50 prosenttia”, analyytikot kirjoittivat.

Analyytikkojen mukaan keskuspankit saattavat vielä onnistua puheissaan viljelemässään ”pehmeässä tai pehmeähkössä laskussa”, jossa inflaation hillitsemistoimien vaikutukset talouskasvuun jäisivät pehmeiksi.

"Se kuitenkin vaatisi tarjontaongelmien vähentymistä ja vahvana säilyvää kysyntää”, analyytikot kirjoittavat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita