Yhdysvaltojen keskus­pankin pääjohtaja varoittaa yllättävästä inflaatiosta

Pääjohtaja Jerome Powellin mielestä Yhdysvaltojen talous on vahva ja kestää raha­politiikan kiristämisen.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell senaatin kuulemisessa keskiviikkona.

22.6. 17:49

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell arvioi keskiviikkona senaatin kuulemisessa, että kuluttaja­hintojen kallistuminen eli inflaatio saattaa taas yllättää.

”Inflaatio on ilmiselvästi yllättänyt vuoden aikana kiihtymällä ennakoitua enemmän, ja uusia yllätyksiä saattaa olla tulossa. Siksi meidän on reagoitava nopeasti uusiin tietoihin ja muuttuviin näkymiin.”

Pääjohtaja Powellin mielestä Yhdysvaltojen talous on hyvin vahva, minkä takia se kestää raha­politiikan kiristämisen. Hän myös painotti, että keskus­pankin on syytä olla lisäämättä epävarmuutta poikkeuksellisen epävarmoina aikoina.

Markkinoilla pelätään, että keskuspankki joutuu raha­politiikkaa voimakkaasti kiristämällä työntämään talouden taantumaan, jotta se saisi inflaation kuriin. Toukokuussa inflaatiovauhti kiihtyi 8,6 prosenttiin, vaikka se huhtikuussa hidastui aavistuksen.

Keskuspankin hintavakaus­tavoitteen mukaan inflaatio­vauhdin pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keski­määrin kaksi prosenttia.

Viime viikolla keskuspankki turvautui poikkeukselliseen 0,75 prosentti­yksikön koron­nostoon ensimmäisen kerran vuoden 1994 jälkeen.

Ohjauskorko asetettiin 1,50–1,75 prosentin vaihteluväliin. Pääjohtaja Powell arvioi, että vastaava 0,75 prosentti­yksikön koron­nosto on mahdollinen myös heinäkuussa.

Inflaation kiihtyminen johtuu sekä tarjonnan häiriöistä että kysynnän voimakkaasta lisääntymisestä, jota on voimistanut finanssi­poliittinen elvytys. Etenkin energian ja ruuan kallistumista on jouduttanut myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Kuluttajahintojen kallistumisen seurauksena kotitalouksien ostovoima heikkenee, koska tietyllä määrällä rahaa saa ostettua vähemmän tavaroita ja palveluita kuin aikaisemmin. Ripeä inflaatio on palkan­saajien lisäksi haitallista yrityksille ja sijoittajille.