Saksa nostaa energia­sektorin valmius­tilaa Venäjän kaasutoimitusten katkeamisen uhan vuoksi

Elinkeino- ja ilmasto­ministeri Robert Habeck sanoi kaasun olevan nyt Saksassa niukka hyödyke.

Elinkeino- ja ilmasto­ministeri Robert Habeck kertoi valmiustilan nostosta torstaina.

23.6. 11:47

Saksa nostaa energiasektorin valmiustilaansa varmistaakseen kaasun saatavuuden. Venäjältä maahan tulevan maakaasun määrä on vähentynyt viime viikkoina merkittävästi. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

”Kaasu on nyt niukka hyödyke Saksassa”, elinkeino- ja ilmasto­ministeri Robert Habeck sanoi toimittajille torstaina.

Ilmoituksen myötä Saksa nostaa valmiustilansa toiselle kolmesta kriisitasosta EU:n toimitusvarmuutta koskevassa asetuksessa.

Kolmannella, hätätilatasolla, viranomaiset voisivat alkaa säädellä kaasun kysyntää turvatakseen yhteiskunnan kannalta kriittisimpien toimintojen kuten kotien ja sairaaloiden kaasun saannin.

Saksa julisti ennakkovaroitustilan eli kolmesta kriisitasosta alimman maaliskuun lopussa.

Euroopassa pelätään, että Venäjä saattaa katkaista kaasutoimitukset kokonaan ennen talvea.

Habeckin mukaan kaasun saatavuus on tällä hetkellä Saksassa taattu, mutta tilanne on kireä.

Saksa on edellyttänyt, että maan kaasuvarastot olisivat 90-prosenttisesti täynnä ennen talvea siltä varalta, että Venäjä katkaisee kaasun toimitukset kokonaan. Tällä hetkellä maan varastot ovat 60-prosenttisesti täynnä.

Nyt Habeck sanoi, että jos Venäjän kaasutoimitukset pysyvät nykyisessä 40 prosentissa normaalista, on 90 prosentin varastointitaso tuskin saavutettavissa joulukuuhun mennessä.

Habeck sanoi tiedotustilaisuudessa, että maan täytyy käyttää kaikki poliittiset keinot varmistaakseen, että sillä on tarpeeksi kaasua ja että tämä taakka jaetaan reilulla tavalla.

Ministeri vetosi tiedotustilaisuudessa jälleen saksalaisiin, jotta he vähentäisivät kaasun kulutusta.

Kysyttäessä Habeck ei sulkenut ulos kaasun säännöstelyn mahdollisuutta, mutta kertoi toivovansa, että siihen ei ikinä jouduta.

Saksan hädän taustalla on Venäjältä tulevan maakaasun hiipuminen ja siihen liittyvä riita. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom vähensi viime viikolla tärkeän Nord Stream -kaasuputken läpi Saksaan tulevan kaasun määrää 60 prosentilla.

Gazprom sanoo kaasun vähentymisen johtuvan teknisistä ongelmista. Sen mukaan kaasuvirtojen hiipuminen johtuu siitä, että osa Nord Streamin turbiineista on ollut huollossa Kanadan Montrealissa eikä niitä ole voitu palauttaa Venäjälle Kanadan maalle asettamien pakotteiden vuoksi.

Saksa taas katsoo syiden olevan poliittisia ja liittyvän Ukrainan sodan aiheuttamiin jännitteisiin lännen ja Venäjän välillä. Habeck on aiemmin kutsunut venäläisyhtiön selitystä tekosyyksi.

Nyt Habeck sanoi tiedotustilaisuudessa, että jos kaasua ei ala tulla Nord Streamin kautta sen huollon jälkeen, tarvitaan uusia toimenpiteitä.