Uhka Venäjän kaasu­toimitusten loppumisesta herättelee Saksan ydin­voima­keskustelua uudelleen, mutta valtio ei ajatukselle lämpene

Talousneuvonantajan mukaan venäläisen kaasun tulon loppuminen voisi äärimmäisessä skenaariossa supistaa maan taloutta 12 prosenttia.

Grohnden ydinvoimala suljettiin vuodenvaihteessa.

23.6. 18:46

Saksan pitäisi jatkaa ydinvoimaloidensa käyttöaikaa välttääkseen äärimmäisen skenaarion, jossa venäläisen kaasun tulon loppuminen voisi supistaa maan taloutta jopa 12 prosenttia. Näin sanoi Saksan valtion talousneuvonantajiin kuuluva Veronika Grimm torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Grimmin mukaan Saksan jäljellä olevien ydinvoimaloiden käyttöiän pidentäminen voisi luoda maalle ”tilaa hengittää”.

Saksa päätti nopeuttaa ydinvoimasta luopumista Fukushiman onnettomuuden jälkimainingeissa vuonna 2011, mutta alkuperäinen päätös luopua ydinvoimasta kokonaan tehtiin jo vuonna 2000.

Saksa sulki kolme viimeisestä kuudesta ydinvoimalastaan vuodenvaihteessa, ja sen tavoitteena on sulkea loputkin tämän vuoden aikana.

Ydinvoimaloiden sulkeminen on noussut uudelleen keskusteluun, kun Saksa kipuilee Venäjältä tulevien kaasuvirtojen heikentymisen kanssa.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom vähensi viime viikolla tärkeän Nord Stream -kaasuputken läpi Saksaan tulevan kaasun määrää 60 prosentilla. Gazpromin mukaan vähennys johtuu huoltotöistä, mutta Saksa on syyttänyt syiden olevan poliittisia.

Pelkona on, että Venäjä kääntää kaasuhanan kokonaan kiinni ennen talvea.

Grimmin mukaan venäläisen kaasun tulon loppuminen kokonaan voisi kutistaa Saksan taloutta äärimmäisessä skenaariossa 12 prosenttia, mutta varovaisemmissakin skenaarioissa 0,5–6 prosenttia.

Bild-lehden teettämän kyselyn mukaan puolet saksalaisista olisi valmiita ydinvoiman käyttöiän pidentämiseen. Päättäjät ovat kuitenkin jarrutelleet ajatusta.

Liittokansleri Olaf Scholz sanoi kesäkuun alkupuolella, että Saksa on päätöksensä tehnyt ja irtautuu suunnitellusti ydinvoimasta. Myös talous- ja energiaministeri Robert Habeck on ilmoittanut, että ydinvoiman käyttöiän pidentämistä ei enää harkita.

Saksan hallinto ilmoitti myös keskiviikkona, että ydinvoimaloiden käyttöiän pidentäminen ei ole vaihtoehto. Maa kertoi keskiviikkona nostavansa energia­sektorin valmius­tilaa Venäjän kaasutoimitusten katkeamisen uhan vuoksi.

Myös yhtä jäljellä olevista ydinvoimaloista operoivan energiayhtiö RWE:n toimitusjohtaja Markus Krebber sanoi AFP:n mukaan saksalaiselle Die Welt -lehdelle, että on jo liian myöhäistä jatkaa ydinvoimaloiden käyttöikää.

AFP:n mukaan ydinvoimaloiden käyttöiän jatkamisen esteenä ovat muun muassa turvallisuuskysymykset sekä ydinreaktoreiden polttoainesauvojen saatavuuden rajoitukset.