Suomen Yrittäjien kysely: Osaavia työntekijöitä löytyy nyt aiempaa helpommin

Osaavista työntekijöistä on yhä pulaa, vaikka tilanne on hieman helpottanut. Kyselyn mukaan 35 prosentilla yrityksistä on edelleen vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa.

Erityisesti ravintola-alalla on ollut pulaa työntekijöistä. Kuva ravintola Brasasta Helsingistä.

23.6. 19:51

Työvoimapula on hieman helpottanut, selviää Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä.

Käänne ei kuitenkaan tarkoita, että osaavaa työvoimaa olisi helppoa löytää. Kyselyn mukaan 35 prosentilla yrityksistä on edelleen vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä.

Viime marraskuussa vielä selkeästi useammalla yrityksellä oli haasteita asian kanssa. Tuolloin rekrytointi­haasteista kertoi 44 prosenttia yrityksistä.

”Arvelen muutoksen johtuvan työllisyystilanteen parantumisesta ja siitä, että uuden työvoiman tarve voi olla suhdanteen heikkenemisen vuoksi vähenemässä. Moni yritys on myös jo löytänyt tarvitsemaansa työvoimaa”, sanoo Suomen Yrittäjien toimitus­johtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Neljännes yrityksistä kertoo, että osaavan työvoiman puute estää yrityksen kasvua.

Pentikäisen mukaan yritykset pyrkivät erilaisilla keinoilla helpottamaan työvoima­pulaansa. Ne muun muassa tarjoavat harjoittelupaikkoja, lisäävät oppilaitos­yhteistyötä, käyttävät vuokra­työvoimaa, nostavat palkkoja, panostavat brändiinsä sekä kehittävät johtamista ja tulospalkkio­järjestelmiä

Kyselyyn vastasi yli tuhat pk-yrityksen edustajaa, ja se toteutettiin aikavälillä 24.5.–2.6.