Saksa suunnittelee yhdistävänsä osan Nord Stream 2 -kaasuputkesta Itämeren lng-terminaaliin

Der Spiegelin mukaan Saksa selvittää, voisiko se pakkolunastaa Saksan alueella sijaitsevan osan putkijärjestelmästä.

Venäläinen kaasujätti Gazprom supisti viime viikolla merkittävästi Nord Stream 1 -putken kautta Eurooppaan vietävän kaasun määrää.

24.6. 12:44

Saksa harkitsee yhdistävänsä osan Nord Stream 2 -kaasuputkesta Itämeren rannikolla sijaitsevaan lng-terminaaliin, kertoo saksalaislehti Der Spiegel uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lng tarkoittaa nestemuodossa olevaa maakaasua, jota voidaan kuljettaa säiliöaluksilla.

Der Spiegelin mukaan Saksan talousministeriö selvittää, voisiko se pakkolunastaa Saksan alueella sijaitsevan osan kaasuputkijärjestelmästä ja irrottaa sen muusta putkilinjasta.

Reutersin mukaan Kreml ei voi kommentoida uutista. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi kuitenkin, että jos Saksa ryhtyisi konkreettisiin toimiin, kyseessä olisi asianajajien asia, Reuters kertoo.

Saksan hallitus kertoi viime sunnuntaina ryhtyvänsä hätätoimenpiteisiin turvatakseen maan energiansaannin.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom vähensi viime viikolla tärkeän Nord Stream 1 -kaasuputken läpi Saksaan tulevan kaasun määrää 60 prosentilla. Gazpromin mukaan vähennys johtuu huoltotöistä, mutta Saksa on syyttänyt syiden olevan poliittisia.

Lue lisää: Uhka Venäjän kaasu­toimitusten loppumisesta herättelee Saksan ydin­voima­keskustelua uudelleen, mutta valtio ei ajatukselle lämpene

Itämeren pohjassa kulkeva Nord Stream 2 -kaasuputki on valmis, mutta kaasua siinä ei ole välitetty. Helmikuun lopussa Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti, että kaasuputkihanke keskeytetään vastalauseena Venäjän toimille Ukrainassa.

Kaasuputken rakentaminen aloitettiin syyskuussa 2015, jolloin Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom ja viisi eurooppalaista yhtiötä allekirjoittivat uuden putkiyhtiön osakassopimuksen. Rakentamisesta vastaava Nord Stream 2 -yhtiö perustettiin Sveitsin Zugiin.

Myös Suomi ja Viro pyrkivät korvaamaan Venäjältä tulleen maakaasun mittavalla investoinnilla lng-terminaalilaivaan. Venäläisen maakaasun toimitukset Suomeen katkesivat toukokuussa.

Kaasun siirrosta vastaava valtionyhtiö Gasgrid ja yhdysvaltalainen Excelerate Energy tekivät toukokuussa kymmenen vuoden vuokrasopimuksen lng-terminaalilaiva Exemplarista, joka on tarkoitus sijoittaa Inkoon satamaan. Terminaalilaiva hankittiin Suomen ja Viron yhteiskäyttöön.

Jos kaikki menee tavoitteiden mukaan, laivoilla tuotavaa nesteytettyä maakaasua voidaan alkaa tuoda Inkooseen vielä tämän vuoden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita