Sveitsiläinen jättipankki Credit Suisse sai historiallisen rahanpesutuomion

Pankin katsottiin laiminlyöneen velvollisuutensa estää bulgarialaista huumekauppiasta pesemästä rahaa pankin avulla.

Sveitsiläispankki Credit Suisse sai historiallisen rikostuomion.

28.6. 12:17

Sveitsiläinen jättipankki Credit Suisse sai maanantaina tuomion tapauksessa, jossa sen katsottiin laiminlyöneen velvollisuutensa estää bulgarialaista huumekauppiasta pesemästä miljoonia euroja pankin kautta. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Tuomioistuimen päätös on historiallinen, sillä Bloombergin mukaan Credit Suisse on ensimmäinen rikostuomion saanut suuri sveitsiläinen pankki maan historiassa.

Sveitsiläispankin tuomio liittyy tapaukseen, jossa bulgarialainen huumekauppias kuljetti kymmeniä tonneja kokaiinia Eurooppaan vuosina 2002–2012 veneiden, lentokoneiden ja huumekuriirien avulla. Huumekauppias on sittemmin tuomittu 20 vuodeksi vankeuteen.

Oikeuden mukaan Credit Suissen rikokset tapahtuivat vuosina 2004–2008. Pankki sai kahden miljoonan Sveitsin frangin eli vajaan kahden miljoonan euron sakot. Lisäksi pankki joutuu hyvittämään sen kautta pestyä rahaa vastaavan summan eli 19 miljoonaa frangia.

Maanantaina rahanpesutuomion sai myös pankin entinen työntekijä, joka identifioitiin vain kirjaimella ”E”. Syytteen mukaan nainen hyväksyi käytettyinä seteleinä tehtyjä käteistalletuksia, joiden arvo ylitti säännöllisesti puoli miljoonaa euroa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan nainen sanoi oikeudessa, että Credit Suisse sai tietää rahojen tulevan bulgarialaiselta jengiltä, joka oli yhdistetty murhiin ja laajaan kokaiinin salakuljetusoperaatioon, mutta päätti jatkaa asiakassuhdetta siitä huolimatta.

Nainen sanoi oikeudessa, että käteistalletukset olivat tuohon aikaan hyvin tavallisia bulgarialaisten pankkien surkean tilan vuoksi. Naisen mukaan hänellä ei ollut lainkaan kokemusta pankkialalta ja hän kertoi läpäisseensä alalla työskentelyyn tarvittavan kokeen vasta kolmannella yrityksellä.

Naisen asianajaja Grégoire Mangeat sanoi Bloombergin mukaan, että tuomio asettaa vastuun rahanpesun estämisestä sellaisten ihmisten harteille, joilla ei ole vakavasti otettavaa koulutusta tai kokemusta.

”Se nostaa esiin lukuisia oikeudellisia ongelmia, mistä syystä päämiehemme on päättänyt taistella ja puolustaa näkökantaansa äärimmäisellä tarmokkuudella.”

Nainen sai 20 kuukauden ehdollisen tuomion. Sekä Credit Suisse että pankin entinen työntekijä ovat kertoneet valittavansa tuomiosta.

Rahanpesutuomio on viimeisin sveitsiläisen suurpankin mainetta viime aikoina koetelleista kohuista.

Tämän vuoden helmikuussa tuli julki, että kymmenientuhansien pankin asiakkaiden tilitietoja on vuodettu medialle.

Tiedoista selvisi, että osa pankin asiakkaista olisi sekaantunut esimerkiksi ihmiskauppaan, huumekauppaan, rahanpesuun, korruptioon, kidutukseen ja muihin vakaviin rikoksiin.

Lue lisää: Tietovuoto: Sveitsiläis­pankki palveli diktaattoreita sekä ihmiskaupasta ja rahanpesusta tuomittuja rikollisia

Tammikuussa Credit Suissen hallituksen puheenjohtaja Antonio Horta-Osorio jätti paikkansa koronarajoitusten rikkomiseen liittyvän kohun seurauksena. Horta-Osorio oli ollut pankin leivissä alle vuoden.

Huhtikuun lopulla pankki kertoi muun muassa talousjohtajansa ja Aasian johtajansa jättävän yhtiön.

Lisäksi pankkia ovat edelleen rasittaneet hurjalla velkavivulla toimineen sijoitusyhtiö Archegosin luhistuminen viime vuonna sekä pahasti velkaantuneen laskurahoitusyhtiö ja kasvuyhtiörahoittaja Greensill Capitalin hakeutuminen selvitystilaan viime vuoden maaliskuussa.

Credit Suisse kertoi viime vuoden huhtikuun lopulla tehneensä Archegosiin liittyviin rahoitusvastuisiin liittyen 4,4 miljardin frangin alaskirjauksen.

Greensill Capital taas oli lainannut Credit Suisselta noin kymmenen miljardia dollaria ja auttanut asiakkaita sijoittamaan niitä edelleen. Bloomberg kertoi viime vuoden huhtikuussa, että nämä varat oli jäädytetty.

Pankin osakkeen hinta on tippunut alkuvuoden yli kymmenestä dollarista alle kuuteen dollariin.