Nokian Renkaat on päättänyt vetäytyä Venäjältä

Yhtiö aikoo investoida uuteen valmistuskapasiteettiin Euroopassa.

Nokian Renkaat kertoo aloittavansa vetäytymisen Venäjältä.

28.6. 17:25 | Päivitetty 28.6. 17:51

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat on päättänyt aloittaa ”hallitun” vetäytymisen Venäjältä.

Yhtiön mukaan sillä ei ole edellytyksiä jatkaa toimintaansa ”kestävällä tavalla” Venäjällä Ukrainan sodan ja siitä seuranneiden pakotteiden takia.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan käynnistävänsä vetäytymisvalmistelut välittömästi ja aloittavansa eri vetäytymisvaihtoehtojen arvioimisen.

Nokian Renkaiden suurin tehdas sijaitsee Pietarissa. Viime vuonna noin 80 prosenttia sen henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä, ja Venäjän markkinat muodostivat noin 20 prosenttia Nokian Renkaiden liikevaihdosta.

”Pohdittuamme asiaa huolellisesti ja punnittuamme eri vaihtoehtoja olemme päättäneet jatkaa Nokian Renkaiden kehittämistä ilman Venäjää ja keskittyä kasvumahdollisuuksiin muilla ydinmarkkinoillamme. Päätös ei ollut helppo”, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio tiedotteessa.

Nokian Renkaat kirjaa toisen neljänneksen tulokseensa noin 300 miljoonaa euroa arvonalentumisia Venäjän varoihin liittyen.

Yhtiön omistusten nettokokonaisarvo Venäjällä ja Valko-Venäjällä oli noin 400 miljoonaa euroa toukokuun lopussa edellä mainitut arvonalentumiset huomioiden.

Nokian Renkaat on ollut viimeisiä isoja suomalaisyrityksiä, joka ovat jatkaneet toimintaansa Venäjällä maan hyökättyä Ukrainaan helmikuussa. Venäjä-riskien takia yhtiön osake on halventunut vuoden alusta noin 65 prosenttia.

Samalla alalla toimiva ranskalainen Michelin kertoi tiistaina, että se aikoo siirtää liiketoimintansa Venäjällä paikallisen johdon yhtiölle vuoden loppuun mennessä.

Nokian Renkaat kertoo, että se on jatkanut tuotantokapasiteetin nostamista tehtaillaan Nokialla ja Yhdysvaltojen Daytonissa. Lisäksi yhtiö on päättänyt investoida täysin uuteen valmistuskapasiteettiin Euroopassa.

Yhtiö kertoi huhtikuussa suunnittelevansa, että Pohjoismaissa myytävät renkaat valmistetaan vastaisuudessa Nokialla ja Pohjois-Amerikassa myytävät renkaat Daytonin-tehtaalla sekä Nokialla.

Toimitusjohtaja Moisio on aiemmin kertonut, että tuotantokapasiteetin lisääminen Venäjän ulkopuolella Euroopassa voi tarkoittaa uuden tehtaan rakentamista, valmistuksen ostamista alihankintana, yrityskauppaa tai yhteisyrityksen perustamista jonkin toisen yhtiön kanssa.

Nokian Renkaat lopetti jo aiemmin tänä vuonna investoinnit Venäjän tehtaaseensa ja kertoi siirtävänsä tiettyjen tuotteidensa tuotantoa Venäjältä muille tehtailleen.

Yhtiö on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen, ja sillä on maassa yli 1 600 työntekijää. Koko yhtiön henkilöstömäärä oli viime vuonna noin 4 900.

Nokian Renkaiden Venäjän ja Aasian liiketoiminta-alueesta vastannut Andrey Pantyukhov ei ole tiistaista lähtien enää yhtiön johtoryhmän jäsen.