G7-maat sopivat öljyn hintakaton valmistelusta - ”Putinin on hyväksyttävä, etteivät hänen suunnitelmansa Ukrainassa onnistu”

Kremlin mukaan venäläinen kaasujätti Gazprom voi hakea muutoksia toimitussopimuksiinsa, jos länsi ottaa käyttöönsä öljyn hintakaton.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz piti kolmipäiväisen G7-kokouksen päätöspuheenvuoron. Kokous järjestettiin Etelä-Saksassa.

28.6. 20:00

G7-teollisuusmaat aikovat selvittää, onko Venäjän öljylle mahdollista asettaa hintakatto. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Hintakatto toimisi keinona supistaa Venäjän vientituloja nopeasti. Sen asettamisen jälkeen Venäjän mahdollisuudet rahoittaa hyökkäyssotaa Ukrainassa öljyä viemällä kapenisivat.

Hintakaton asettaminen lisäisi Venäjään kohdistuvaa EU-pakotteiden aiheuttamaa painetta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vaati, että pakotteet pysyvät voimassa siihen asti, kunnes Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyy Ukrainan-sotatoimiensa epäonnistumisen.

”Tilanteesta on vain yksi ulospääsy: Putinin on hyväksyttävä se, että hänen suunnitelmansa Ukrainassa eivät onnistu”, Scholz sanoi kolmipäiväisen, Saksassa järjestetyn G7-huippukokouksen päätöstilaisuudessa.

G7-maiden johtajat antoivat yhteisen julkilausuman, jossa he kutsuivat ”kaikkia samanmielisiä maita harkitsemaan” mukaan liittymistä.

Moskovan hyötyminen Ukrainan hyökkäyssodasta on nostanut jyrkästi energian hintoja. Se taas on vähentänyt lännen pyrkimyksiä hillitä venäläisen öljyn ja kaasun tuontia.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA totesi kesäkuun kuukausiraportissaan, että venäläisöljyn vientitulot nousivat toukokuussa, vaikka viennin määrä laski.

Suunnitelma ei ole aukoton, ja asiantuntijat varoittavatkin, että se voi epäonnistua.

Öljykauppayhtiö PVM:n asiantuntija Tamas Varga sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi kostoksi hintakatosta päättää öljynviennin vähentämisestä. Se taas nostaisi hintoja.

Kremlistä kerrottiin tiistaina, että venäläinen kaasujätti Gazprom voi mahdollisesti järjestää muutoksia toimitussopimuksiinsa, mikäli länsi ottaa käyttöön hintakaton.

G7-maat aikovat selvittää myös mahdollisuutta asettaa hintakatto kaasulle.