Onecoin-kryptovaluutan perustaja Ruja Ignatova lisättiin FBI:n etsityimpien henkilöiden listalle – syytetään huijanneen miljardeja pyramidipelissä

Ylen mukaan suomalaiset sijoittivat Onecoiniin ainakin 40 miljoonaa euroa vuosina 2014–2016.

Manhattanin syyttäjänviraston korkea-arvoisin syyttäjä Damian Williams kertoi Ignatovan laittamisesta etsityimpien henkilöiden listalle torstaina.

1.7. 11:52

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on lisännyt Onecoin-kryptovaluutan perustajan Ruja Ignatovan kymmenen etsityimmän henkilön listalleen. Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Bloomberg.

Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät bulgarialaista Ignatovaa, 42, yli neljän miljardin dollarin eli yli 3,8 miljardin euron huijaamisesta kryptovaluuttaan rahojaan laittaneilta ihmisiltä. Bloombergin mukaan viranomaiset pitävät Onecoinia yhtenä historian suurimmista pyramidihuijauksista.

Onecoinia markkinoitiin viime vuosikymmenen puolivälissä hurjilla, satojen prosenttien vuosituottoennusteilla. Sen markkinoinnissa käytettiin erityisesti ilmiöksi nousseen bitcoinin tuomaa huumaa.

Viranomaisten mukaan Onecoin oli kuitenkin todellisuudessa arvoton, eikä sen taustalla edes ollut muiden kryptovaluuttojen käyttämää lohkoketjuteknologiaa.

”Ignatova ajoitti juonensa täydellisesti, käyttäen hyväksi kryptovaluuttojen alkupäivien kiihkeää spekulointia”, sanoi BBC:n mukaan Damian Williams, joka on Manhattanin syytäjänviraston korkea-arvoisin liittovaltiotason syyttäjä.

Ignatova on tällä hetkellä ainoa nainen FBI:n etsityimpien henkilöiden listalla. FBI:n mukaan hän on kaikkien aikojen 11. nainen listan 72-vuotisessa historiassa.

FBI lisäsi Ruja Ignatovan etsityimpien henkilöiden listalleen.

Ignatova sai syytteen Yhdysvalloissa lokakuun 12. päivä vuonna 2017. Samalla hänestä annettiin etsintäkuulutus.

Ignatova katosi pian syytteen asettamisen jälkeen. Hänen tiedetään lentäneen Bulgarian pääkaupungista Sofiasta Ateenaan lokakuun 25. päivä vuonna 2017. Sen jälkeen Ignatovaa ei ole nähty.

Viranomaiset epäilevät, että Ignatovaa oli varoitettu Yhdysvaltain viranomaisten ja kansainvälisten viranomaisten tutkinnoista.

FBI:n mukaan Ignatovan uskotaan matkustavan aseistettujen turvamiesten kanssa ja hän on mahdollisesti muuttanut ulkonäköään esimerkiksi plastiikkakirurgialla.

Liittovaltion poliisi tarjoaa Ignatovan pidättämiseen johtavasta vinkistä jopa 100 000 dollarin palkkion.

Onecoin-vyyhdissä on jo pidätetty Ruja Ignatovan veli Konstantin Ignatov, joka on BBC:n mukaan myöntänyt Onecoinin olleen huijaus.

Ignatovan bulgarialaistaustaisen yhtiön kehittämää kryptovaluuttaa on markkinoitu myös Suomessa. Jo vuonna 2015 Poliisihallituksesta kerrottiin HS:lle, että Onecoinin epäillään olevan kielletty pyramidipeli.

Pyramidipeli tarkoittaa, että myöhemmin verkostoon mukaan tulevat henkilöt maksavat aiemmin liittyneiden henkilöiden voitot. Lopulta jotkut jäävät puille paljaille.

Marraskuussa 2019 Yle kertoi saaneensa haltuun asiakirjoja, joiden mukaan suomalaiset olivat sijoittaneet vuosina 2014–2016 ainakin 40 miljoonaa euroa. Lopullinen summa saattaa olla vielä suurempi, sillä Onecoiniin sijoitettiin rahaa Suomessa myös vuoden 2016 jälkeen.

Ylen mukaan ensimmäisen kahden vuoden aikana noin 25 000 ihmistä Suomessa sijoitti Onecoiniin.

Ylen haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Onecoiniin oli sijoitettu maailmanlaajuisesti vähintään 3,4 miljardia euroa, mutta Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan summa saattaa olla todellisuudessa yli 15 miljardia euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita