Virossa on nyt Euroopan korkein inflaatio – mistä 22 prosentin hintojen­nousu johtuu?

Asiantuntijan mukaan Virossa yksi tärkeimmistä keinoista hillitä inflaatiota olisi siirtyä pois fossiilisista energianlähteistä.

Virossa ruuan hinta oli toukokuussa 17 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

5.7. 19:14

Kuluttajahintojen nousu on nyt euroalueen korkeinta Virossa. Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin ennakkotietojen mukaan Viron kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 22 prosenttia vuoden takaisiin verrattuna.

Euromaiden keskimääräinen inflaatio oli kesäkuussa 8,6 prosenttia. Inflaatiotahti on euroalueen mittaushistorian nopein.

Lue lisää: Euroalueen inflaatio kiihtyi jälleen uuteen ennätykseen

Suomen Pankin vanhemman neuvonantajan Lauri Vilmin mukaan yksi merkittävimmistä syistä Viron inflaatiokehityksessä on, että maa on muita Euroopan maita riippuvaisempi fossiilisesta energiasta, erityisesti venäläisestä maakaasusta.

”Energiainflaatio, eli energian hintojennousu kuluttajalle vuoden takaiseen verrattuna, on ollut Virossa reilut 110 prosenttia, kun muulla euroalueella se on ollut keskimäärin 40 prosenttia”, Vilmi sanoo.

Viron tilastokeskus kertoo asumiseen liittyvien menojen kallistuneen toukokuussa vuoden takaiseen verrattuna 63 prosenttia. Asumismenojen kasvu selittää keskuksen mukaan yli 40 prosenttia kaikista kuluttajahintojen noususta.

Kotien käyttämän sähkön hinta kohosi toukokuussa 146 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna. Maakaasun kuluttajahinta yli kolminkertaistui samalla aikajaksolla.

Ruuan hinta kohosi viime vuoden toukokuusta 17 prosentilla. Perunoiden hinta nousi 125 prosenttia ja tuoreen kalan 77 prosenttia.

Vilmin mukaan energian ja ruuan hinnoilla on virolaisen kuluttajan ostoskorissa suurempi vaikutus kuin muualla Euroopassa, sillä maan tulotaso on euroalueen keskiarvoa matalampi.

Kaikkea hinnannousua kallistunut energia ei kuitenkaan selitä.

Eurostatin mukaan Viron pohjainflaatio kasvoi toukokuussa yhdeksän prosenttia. Pohjainflaatio tarkoittaa kuluttajahintojen nousua, jonka ulkopuolelle on jätetty hintavaihteluille herkät hyödykkeet energia, ruoka, alkoholi ja tupakka.

Vilmin mukaan Viron inflaatiokehitystä on vauhdittanut maan elvyttävä finanssipolitiikka, joka on osaltaan johtanut korkeaan yksityiseen kysyntään.

”Viro oli lähes velaton ennen koronapandemiaa, mutta velanotto on lähtenyt selvään nousuun, ja vuoden 2020 jälkeen alijäämä on kasvanut.”

Lisäksi Viro on lisännyt puolustusmenojaan Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa ja tehnyt energian hinnannousua kompensoivia tukitoimia.

Viron keskuspankki kertoo kuluttajilla olevan käytössään entistä enemmän rahaa muun muassa talouskasvun ja maan työeläkeuudistuksen vuoksi. Keskuspankki ennustaa maan palkkojen nousevan tänä vuonna keskimäärin 11 prosenttia.

Lue lisää: Syksyllä yli 150 000 virolaisen tilille kilahtaa useita tuhansia euroja: ne ovat heidän eläkesäästönsä

Vilmi ei pidä ennustettuja palkkojen nousua ja palkkainflaatiota poikkeuksellisina Viron mittapuulla. Maan tulokehitys lähestyy yhä muuta Eurooppaa.

Viron keskuspankki arvioi inflaation olevan vuositasolla noin 15 prosenttia. Ensi vuonna keskuspankki ennustaa inflaation hidastuvan 4,3 prosenttiin ja vuonna 2024 hieman alle kahteen prosenttiin.

Vilmin mukaan yksi olennaisimmista keinoista inflaation hillitsemiseksi Virossa on siirtyä pois fossiilisista energialähteistä.

”Energiasiirtymän tukeminen koskee toki koko Eurooppaa. On pyrittävä vähentämään riippuvuutta ja tehtävä uusia energiainvestointeja.”

Jos energian hinta ei jatka nousuaan, Vilmi pitää mahdollisena, että maan inflaatiokehitys rauhoittuu tulevina vuosina.

Oikaisu 6.7.2022 klo 15.35: Toisin kuin kuvatekstissä aiemmin kirjoitettiin, Virossa ruuan hinta ei noussut 17 prosenttia toukokuussa vaan ruuan hinta oli toukokuussa 17 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.