Tällaisen sähkösopimuksen haluaisin nyt hankkia

Harva ostaa nyt sähköä pörssihinnalla, ja se voi pahentaa talven sähköpulaa entisestään. Sähkömarkkinoille tarvittaisiin tuotteita, jotka antaisivat turvaa mutta kannustaisivat kulutusjoustoihin. Toistaiseksi sähkökauppiaiden tuotekehitys on ollut hämmästyttävän heikkoa.

Tuulimyllyjä Hangossa 20. heinäkuuta 2021.

13.7. 0:00

Osa paljon sähköä käyttävistä kotitalouksista heräsi painajaiseen viime joulukuussa, osalle totuus on lyönyt silmille vasta tänä kesänä: sähköstä on tullut yhtäkkiä monta kertaa kalliimpaa kuin mitä se oli vielä vuosi sitten.

Ne, joiden määräaikainen sähkösopimus umpeutuu tänä kesänä, joutuvat pulittamaan uudesta sopimuksesta jopa kolmin- tai nelinkertaisen hinnan verrattuna kahden vuoden takaiseen.

Kalliilta tuntuvan määräaikaisen sopimuksen vaihtoehto on tunneittain hinnoiteltava pörssisähkö, mutta siihen liittyy nyt valtava riski, koska kukaan ei tiedä, mitä sähkö ensi talvena lopulta maksaa.

Se riippuu muun muassa pakkasista, Olkiluodon ydinvoimalan valmistumisesta, Venäjän päättäjistä...

Pörssisähkön ostaminen tuntuisi tässä tilanteessa lähes uhkarohkealta.

Se puolestaan on ongelma koko Suomen sähköjärjestelmälle. Järjestelmä on rakennettu markkina-ajattelulle eli oletukselle, että kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvä hinta ohjaa tehokkaasti sähkön käyttöä.

Mitä enemmän Suomeen rakennetaan tuulivoimaa, sitä enemmän tätä kulutusjoustoa pitäisi olla. Tyynenä päivänä sähköstä on pulaa. Tuulisena päivänä sitä voi olla saatavilla lähes ilmaiseksi ja yllin kyllin.

Siksi olisi suotavaa, että mahdollisimman moni kuluttajakin ostaisi sähkönsä säästöön kannustavalla tavalla: ohjaisi sähkönkäyttöä edullisille tunneille, jolloin sähköä on tarjolla runsaasti, ja pois niiltä tunneilta, jolloin sähköstä on niukkuutta.

Mallia voi katsoa pankkimaailmasta ja korkokatosta.

Määräaikainen sopimus suojaa hinnan heilunnalta mutta ei kannusta millään tavoin kulutusjoustoon. Sähkö maksaa määräaikaisella sopimuksella ihan saman verran riippumatta siitä, onko sähköstä järjestelmässä pulaa vai ei.

Pörssisähkö kannustaa joustoon, mutta siihen liittyy tällä hetkellä liian iso riski hintojen hallitsemattomasta noususta.

Siksi sähköyhtiöiden pitäisi kehittää nopeasti uusia tuotteita, joilla nämä kaksi asiaa voitaisiin yhdistää. Mallia voi katsoa pankkimaailmasta ja korkokatosta.

Korkokatto toimii niin, että asuntolainan korko vaihtelee viitekoron mukaan mutta ei voi nousta yli sovitun rajan. Suojaus on määräaikainen esimerkiksi viiden vuoden ajaksi. Vastaavan tuotteen voisi rakentaa myös sähkösopimukseen.

Itse asiassa jotkut sähköyhtiöt sellaista myivätkin ennen viime talvea. Mutta nurinkurisesti hintakatot eivät olleet määräaikaisia, vaan yhtiöt saattoivat irtisanoa ne kuukauden varoitusajalla.

Kun hinnat todella alkoivat nousta, sopimukset irtisanottiin. Kuluttajan kannalta tuote oli siis kelvoton.

Yhtä käsittämättömiä olivat joidenkin yhtiöiden myymät määräaikaiset pörssisähkösopimukset, kun koko pörssisähkön idea on se, että markkinoilla ollaan päivä ja tunti kerrallaan. No, niidenkin tarjonta hiipui onneksi viime talveen.

Nyt tarvittaisiin pörssisähkötuote, jossa olisi aito ja määräaikainen kattohinta. Se todella suojaisi kuluttajaa huippuhinnoilta mutta samalla kannustaisi kulutusjoustoihin eli ajoittamaan kulutusta edullisille tunneille.

Sellaisen ei pitäisi olla mahdoton rakentaa, kun se pankeiltakin on onnistunut.

Mitä enemmän Suomessa on tuulivoimaa, hintojen heiluntaa ja sähköautoja, sitä enemmän tällaiselle tuotteelle olisi kysyntää. Itse ostaisin sellaisen nyt heti, ellen olisi jo joulukuun alussa hankkinut kaksivuotista sopimusta edulliseen hintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita