Politico: Facebook ja Instagram saattavat sulkeutua Euroopassa tänä kesänä

Irlannin tietosuoja­viranomainen ilmoitti torstaina estävänsä Facebookin ja Instagramin omistavaa Metaa lähettämästä käyttäjien tietoja Euroopasta Yhdys­valtoihin.

Meta uhkasi jo alkuvuonna 2021, että Facebookin ja Instagramin käyttö voi loppua Euroopassa, jos EU ei taivu yhtiön tahtoon datan säilyttämistä koskevassa kiistassa.

7.7. 18:45

Sosiaalisen median palvelut Facebook ja Instagram saattavat sulkeutua eurooppalaisilta käyttäjiltä kuluvan kesän aikana, kertoo Politico-lehti.

Taustalla on erimielisyydet siitä, miten palvelut omistava Meta voi siirtää kuluttajista kerättävää dataa Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Politicon mukaan Irlannin tietosuoja­viranomainen ilmoitti torstaina EU:n muille kansallisille tietosuoja­viranomaisille, että se estää Metaa lähettämästä käyttäjiensä tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Päätös on vasta luonnos, mutta se saattaa viedä Metan mahdollisuudet siirtää laillisesti käyttäjädataa Yhdysvaltoihin. Muilla viranomaisilla on Politicon mukaan kuukausi aikaa päättää, miten ne ottavat kantaa Irlannin päätökseen. Jos EU:n tietosuoja­neuvosto vahvistaa päätöksen, Meta ei voisi enää siirtää käyttäjädataa Yhdysvaltoihin.

Meta uhkasi jo alkuvuonna vuosiraportissaan, että Facebookin ja Instagramin käyttö voi loppua Euroopassa, jos EU ei taivu yhtiön tahtoon datan säilyttämistä koskevassa kiistassa.

EU:n pyrkimys on, että eurooppalaisten käyttäjien tietoja säilytetään Euroopassa. Meta taas haluaisi siirrellä dataa esimerkiksi Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä.

Taustalla on EU-tuomioistuimen päätös vuodelta 2020, jolloin se mitätöi Yhdysvaltojen ja EU:n välisen datasiirtosopimuksen yksityisyyden suojaan liittyvien huolien vuoksi. Päätöksen myötä osa eurooppalaisten datan siirrosta Yhdysvaltoihin kaupallisessa tarkoituksessa estettiin.

Sen sijaan voimaan jäi datasiirtolauseke SCC, joka on sallinut Metan ja monien muiden yritysten siirtää käyttäjätietoja, kunhan ne huolehtivat velvollisuuksista henkilötietojen suojaamiseksi. Politicon mukaan Irlannin päätöksen voimaantulo tarkoittaisi, ettei Meta voi enää nojata lausekkeeseen.

Yhdysvallat ja EU ovat neuvotelleet uudesta sopimuksesta käyttäjätietojen siirrossa. Maaliskuussa sopimuksesta päästiin pääpiirteittäin sopuun, mutta Politicon mukaan neuvottelut ovat sittemmin pysähtyneet eikä lopullista sopimusta todennäköisesti saada aikaan ennen vuoden loppua.

Helmikuisessa vuosiraportissaan Meta totesi, että jos uutta transatlanttista datansiirtokehystä ei oteta käyttöön eikä datan siirtoon Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä löydy keinoja, se ei todennäköisesti pysty tarjoamaan Euroopassa monia tärkeimpiä tuotteitaan ja palveluitaan, mukaan lukien Facebookia ja Instagramia.

Metan mukaan tämä vaikuttaisi olennaisesti ja haitallisesti sen liiketoimintaan, taloudelliseen asemaan ja toiminnan tulokseen.

Teknologiayhtiöiden sääntely on muutenkin kiristymässä EU:n alueella. EU-parlamentti hyväksyi tiistaina kaksi uutta digisäännöstä, joilla lisätään teknologiayhtiöiden vastuita. EU:n uudet säännöt velvoittavat teknologiayhtiöt suojaamaan käyttäjiä laittomalta sisällöltä, lisäävät avoimuutta ja rajoittavat jättiyritysten valta-asemaa markkinoilla.

Neuvotteluita käydään myös datasäädöksestä, jolla pyritään parantamaan käyttäjien hallintaa ja pääsyä tietoihin, joita he luovat käyttämällä internetiin kytkeytyviä laitteita.