Facebook ja Instagram voivat sulkeutua Euroopassa – asian­tuntijan mukaan Metan uhkaus ei ole niin dramaattinen kuin miltä se kuulostaa

Etlan johtavan tutkijan Timo Seppälän mielestä Metan uhkaus sulkea Facebook ja Instagram on johdonmukainen. Teknologiayhtiö yrittää käyttää uhkaustaan neuvotteluvalttina EU:n viranomaisten suuntaan.

Teknologiayhtiö Meta haluaisi siirtää dataa Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, kun taas EU:n pyrkimys on, että eurooppalaisten käyttäjien tietoja säilytetään Euroopassa.

8.7. 13:53

Yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Meta uhkaa sulkea palvelunsa Euroopassa, jos EU:n tietosuojaneuvosto evää siltä mahdollisuudet siirtää kuluttajista kerättävää dataa Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Meta tunnetaan parhaiten Facebookin ja Instagramin emoyhtiönä.

Yhtiö voi sulkea palvelunsa jo kuluvan kesän aikana, jos EU-maiden kansalliset tietosuojaviranomaiset ottavat yhteisen linjan Irlannin tietosuojaviranomaisen kanssa. Irlannin tietosuojaviranomainen ilmoitti niille torstaina, että se aikoo estää Metaa lähettämästä käyttäjiensä tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Politico-lehden mukaan viranomaisilla on kuukausi aikaa päättää, miten ne ottavat kantaa Irlannin päätökseen.

”Metan esittämä uhkaus on sinänsä ihan looginen. Se pyrkii käyttämään Facebookin ja Instagramin sulkemista neuvotteluvalttina EU:n viranomaisten suuntaan. Se uhkailee saadakseen viranomaisilta toivomiaan myönnytyksiä”, sanoo Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.

Lue lisää: Politico: Facebook ja Instagram saattavat sulkeutua Euroopassa tänä kesänä

Seppälä on erikoistunut tutkimuksessaan datatalouteen. Hänen mukaansa Metan uhkaus ei ole niin dramaattinen kuin miltä se voi Facebookin ja Instagramin käyttäjistä kuulostaa.

”Meta kykenee tuottamaan palvelunsa myös Yhdysvalloista käsin. Tällöin kuluttajilla pitää vain olla VPN-yhteydet Euroopasta yhdysvaltalaisen palvelimen kautta Metan tarjoamille alustoille. Kuluttajan näkökulmasta kyse ei siis olisi kovinkaan suuresta muutoksesta.”

”Eri asia toki on, haluaako eurooppalainen kuluttaja itse käyttää Metan palveluita yhdysvaltalaisen palvelimen kautta ja VPN-yhteyksien ylitse.”

Metan ja EU:n tietosuojaviranomaisten kiista juontaa juurensa EU-tuomioistuimen vuonna 2020 antamaan päätökseen.

Tuomioistuin mitätöi silloin EU:n ja Yhdysvaltojen välisen datasiirtosopimuksen yksityisyyden suojaan liittyvien huolien vuoksi. Päätöksen myötä osa eurooppalaisten datan siirrosta Yhdysvaltoihin kaupallisessa tarkoituksessa estettiin.

Voimaan jäi kuitenkin datasiirtolauseke SCC, joka on sallinut Metan ja monien muiden yritysten siirtää käyttäjätietoja, kunhan ne huolehtivat velvollisuuksista henkilötietojen suojaamiseksi. Irlannin päätöksen voimaantulo tarkoittaisi, ettei Meta voisi enää nojata lausekkeeseen.

Meta haluaisi edelleen siirtää dataa Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, kun taas EU:n pyrkimys on, että eurooppalaisten käyttäjien tietoja säilytetään Euroopassa.

Seppälä pitää mahdollisena, että Meta voi myös kiertää EU:n viranomaispäätöksiä unionista eronneen Britannian kautta.

”En ole tosin tarkistanut sitä, onko Britannialla ja EU:lla omia sopimuksiaan brittiläisten palvelujen osalta. On joka tapauksessa aivan mahdollista, että Meta siirtyy ohjaamaan dataliikenteensä Euroopasta Britannian kautta Yhdysvaltoihin.”

Seppälä kirjoittaa tuoreessa Etla Muistiossa muiden tutkijakollegoidensa kanssa, että EU:n dataan kohdistama sääntely uhkaa käydä ylikierroksilla. Heidän mukaansa lisääntyvä sääntely voi jopa pahentaa hallitusten välisiä kansainvälisen kaupan jännitteitä.

Lue lisää: EU-parlamentti hyväksyi digijättien vastuita lisäävät säädökset

Seppälä varoittaa, että suuret digijätit saattavat lopulta olla ainoita, jotka kykenevät selviämään sääntelyvelvoitteista riittävällä oikeusvarmuuden asteella, vaikka juuri niitä EU pyrkii sääntelyllään kaitsemaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita