Elon Musk peruu Twitter-kaupan – Yhtiö haastaa Muskin oikeuteen

Elon Musk syyttää Twitteriä harhaanjohtavista lausunnoista liittyen väärennettyjen tilien lukumäärään.

Elon Musk.

9.7. 2:07 | Päivitetty 9.7. 2:33

Miljardööri Elon Musk ilmoitti perjantaina Yhdysvaltojen aikaan peruvansa Twitter-kaupan.

Musk syyttää Twitteriä ”harhaanjohtavista lausunnoista liittyen väärennettyjen tilien lukumäärään”. Muskin mukaan Twitter rikkoi olennaisesti kauppaan liittyvää sopimusta.

Muskin asianajajan mukaan tällä perusteella Muskilla on oikeus luopua kaupasta.

Perumisesta on jätetty ilmoitus Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:lle.

Huhtikuussa Elon Musk ilmoitti ostavansa Twitterin noin 44 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla. Summa vastaa noin 41 miljardia euroa.

Yrityskauppa olisi merkinnyt sitä, että Twitter olisi poistunut pörssistä.

Toukokuussa Elon Musk kertoi, että hän haluaa ostaa Twitterin. Mieli alkoi kuitenkin pikku hiljaa muuttua. Toukokuussa Musk kertoi keskeyttävänsä ostoprosessin.

”Twitter-diili on väliaikaisesti jäissä odottaessamme yksityiskohtia, jotka vahvistavat laskelmat, että valetilien osuus on todella alle viisi prosenttia käyttäjistä”, Musk twiittasi.

Musk on myös osoittanut mieltään haukkumalla Twitterin johtoa. Muskin mukaan alustalla on liikaa tilejä, jotka eivät ole aitoja. Muskin mukaan hän ei saanut asiasta todellista kuvaa. Musk twiittasi muun muassa kakkaemojin, jolla hän osoitti tyytymättömyyttään asiaan.

Twitterin mukaan tällaisia valetilejä on ainoastaan alle viisi prosenttia. Muskin mukaan yritys on antanut virheellistä tietoa valetilien määrästä.

Twitter on toistuvasti sanonut aikovansa saattaa tekemänsä kaupan loppuun saakka.

Kesäkuussa yhtiö kommentoi, että se aikoo saattaa kaupan päätökseen sovituilla ehdoilla ja kauppahinnalla.

Perjantaina yritys ilmoitti haastavansa Muskin oikeuteen ja pyrkivänsä sitä kautta pakottamaan tämän maksamaan kauppahinnan.

”Twitter-johtokunta on sitoutunut saattamaan kaupan päätökseen Muskin kanssa sovitulla hinnalla ja ehdoilla. Twitter aikoo ryhtyä oikeustoimiin sopimuksen panemiseksi täytäntöön”, Twitterin hallituksen puheenjohtaja Bret Taylor twiittasi.

”Olemme varmoja, että voitamme.”

Twitter olisi voinut vaatia miljardin dollarin maksua nykyisessä tilanteessa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että yhtiö on valmis taistelemaan siitä, että kauppa saadaan toteutettua.

Lakiasiantuntijoiden mukaan Musk ei voi noin vain irtisanoa sopimusta. Sopimuksen perusteella yrityskauppaa ei voi perua, ellei liiketoiminnassa tapahdu olennaisia muutoksia. Asiantuntijoiden mukaan tällaisia muutoksia ei ole tapahtunut.

Musk-skeptikot ovat väittäneet, että valetilit ovat tekosyy kaupan perumiselle. Skeptikkojen mukaan Musk olisi tajunnut, että Twitterin ostaminen olisi hänelle huono diili, minkä vuoksi kauppa pitäisi saada peruutettua millä tahansa verukkeella.

Alun perin Musk kertoi haluavansa puolustaa sananvapautta yritysostonsa turvin.

Muskin perjantainen ilmoitus ei tullut yllätyksenä. Eilen yhdysvaltalaislehti Washington Post kertoi nimettöminä pysytteleviin lähteisiinsä vedoten, että kauppa horjuu ja pahasti.

Twitterin osakekurssi lähti ilmoituksen jälkeen laskuun. Twitterin kurssi oli 5,11 prosentin laskussa Suomen aikaan noin kello kahdelta yöllä.

Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimistot AFP ja AP, Washington Post ja The New York Times.