Kaasuputki Nord Stream 1 sulkeutuu kymmenen päivän huolto­taukoa varten – EU-maat hätä­kokoukseen uhkaavan energiapulan takia

Esimerkiksi Saksa on jo nyt kehottanut kansalaisiaan hillitsemään energiankulutustaan.

Nord Stream -kaasuputki suljetaan maanantaina kymmeneksi päiväksi, mutta Ranskan valtiovarainministeri pitää todennäköisenä, ettei kaasutoimituksia jatketa sen jälkeen.

10.7. 17:01 | Päivitetty 11.7. 8:50

Venäjän kaasu lakkaa maanantaina virtaamasta Saksaan kaasuputki Nord Stream 1:n kautta. Putki suljetaan kymmenen päivän mittaista huoltotaukoa varten.

Euroopassa on kuitenkin pelätty, että Venäjä ei kymmenen päivän tauon jälkeen aukaise putkea enää lainkaan. Sunnuntaina Ranskan valtiovarainministerin Bruno Le Maire totesi, että Euroopan on varauduttava siihen, että Venäjä katkaisee kaasutoimituksensa kokonaan kostona maata kohtaan asetettujen pakotteiden takia. Asiasta uutisoivat muun muassa Bloomberg ja uutistoimisto Reuters.

Le Maire sanoi pitävänsä kaasutoimitusten lopettamista kokonaan tällä hetkellä kaikkein todennäköisimpänä skenaariona.

”Olisi täysin vastuutonta jättää tämä skenaario huomiotta.”

Bloombergin mukaan Euroopan unionin jäsenmaat pitävät 26. heinäkuuta hätäkokouksen, jossa on määrä keskustella varautumissuunnitelmasta ensi talvelle, jotta kaasuvarat riittävät, kun sähkön ja lämmityksen kysyntä on huipussaan. Talvi voi olla ankara, jos Venäjä pysäyttää kaasutoimitukset, sillä mahdollisuudet tuoda kaasua muualta ovat rajalliset.

Ranskan energiaongelmia pahentaa se, että osa energiayhtiö EDF:n ydinvoimaloiden reaktoreista on poissa käytöstä niiden huollon takia. Ranska on aiemmin kertonut aikovansa kansallistaa energiayhtiön.

EDF:n väistyvä toimitusjohtaja Jean-Bernard Lévy varoitti lauantaina, että Euroopassa saatetaan joutua säännöstelemään energiankulutusta tulevana talvena.

Sen lisäksi, että ranskalaisia kotitalouksia ja yrityksiä kehotetaan tarvittaessa vähentämään energiankulutustaan, Ranskan hallitus selvittää yrityskohtaisesti, mitkä yritykset voidaan tarpeen tullen pakottaa vähentämään tuotantoaan energian säästämiseksi, Le Maire sanoi sunnuntaina.

Esimerkiksi Saksassa on jo nyt tehty toimenpiteitä energiankulutuksen vähentämiseksi.

Saksan suurin yksityinen vuokranantaja Vonovia aikoo alentaa vuokra-asuntojensa lämpötilaa öisin, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yritys omistaa Saksassa noin 49 0000 asuntoa. Lämpötilaa lasketaan 17 celsiusasteeseen öisin iltayhdentoista ja aamukuuden välillä.

Maan viranomaiset ovat myös pyytäneet kaupunkeja sammuttamaan katuvaloja öisin, lopettamaan historiallisten rakennusten valaisun ja vähentämään ilmastoinnin käyttöä rakennuksissa. Osa vuokranantajista myös säännöstelee kuuman veden käyttöä.

Jo kesäkuussa Saksan talousministeri Robert Habeck kehotti kansalaisia esimerkiksi käyttämään ilmastointia mahdollisimman säästeliäästi, välttämään kotien lämmitystä aina sään niin salliessa ja vaihtamaan hehkulamput energiatehokkaampiin led-valaisimiin mahdollisuuksien mukaan.