Joe Biden aikoo vierailullaan pyytää Saudi-Arabiaa tuottamaan lisää öljyä, mutta analyytikon mukaan toive tuskin toteutuu

Yhdysvaltain lähestyvät välivaalit ja maan vaikea taloustilanne ovat saaneet presidentti Bidenin asettamaan öljyn ihmisoikeuskysymysten edelle, asiantuntijat arvioivat.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee tällä viikolla Lähi-idässä.

12.7. 11:59

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee ensimmäistä kertaa presidentin roolissa Saudi-Arabiassa perjantaina, kertoo uutistoimisto AFP.

Biden aikoo vierailunsa aikana pyytää Saudi-Arabiaa lisäämään öljyntuotantoa inflaation hillitsemiseksi.

Raakaöljyn hinta on pysytellyt korkeissa lukemissa siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Energian hinnan nousun myötä inflaatio on noussut Yhdysvalloissa korkeimmilleen neljään vuosikymmeneen.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat toisaalta liittolaisia, mutta etenkin toimittaja Jamal Khashoggin murha vuonna 2018 viilensi maiden välejä.

Ennen presidentinvaaleja Biden kutsuikin Saudi-Arabiaa hylkiövaltioksi.

Yhdysvaltain vaikea taloustilanne ja lähestyvät välivaalit asettavat kuitenkin ihmisoikeuskysymykset toissijaisiksi, asiantuntijat arvioivat.

Biden perusteli vierailuaan Lähi-itään The Washington Postissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan viime viikonloppuna.

”Tiedän, että monet ovat eri mieltä päätöksestäni matkustaa Saudi-Arabiaan. Ihmisoikeusnäkemykseni ovat selkeitä ja pitkäjänteisiä, ja perusoikeudet ovat aina agendalla kun matkustan ulkomaille, kuten tälläkin matkalla”, Biden kirjoittaa.

Biden vierailee tämän viikon aikana myös Israelissa ja Länsirannalla.

Raakaöljyn korkea hinta on tuonut öljyntuottajamaille merkittävästi lisää tuloja. Esimerkiksi Saudi-Arabian öljyvetoinen talous kasvoi 9,6 prosenttia ensimmäisen neljänneksen aikana.

Siksi öljyntuotannon lisääminen ei välttämättä ole maiden intresseissä.

”Olisi valtava yllätys, jos Saudi-Arabia tuottaisi lisää öljyä”, sanoo analyytikko Stephen Innes AFP:lle.

Saudi-Arabia tuottaa jo nyt öljyä lähes täyden kapasiteettinsa verran. Toukokuussa Saudi-Arabian ulkoministeri, prinssi Faisal bin Farhan sanoi kuningaskunnan ”tehneen voitavansa” öljymarkkinoiden hyväksi.

Hänen mukaansa öljyteollisuuden pullonkaula ei ole raakaöljyn saatavuudessa vaan öljynjalostuksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita