Euro luisui pariteetin partaalle – Tätä se tarkoittaa

Euron ja dollarin valuminen tasakurssin eli pariteetin partaalle heijastelee sijoittajien huolia Euroopan taloudellisesta tilasta.

Euro ja dollari saavuttivat tiistaina pariteetin eli tasakurssin.

12.7. 13:22 | Päivitetty 12.7. 17:44

Yhteisvaluutta euron arvo notkahti tiistaina pariteetin eli tasavahvan valuuttakurssin partaalle Yhdysvaltain dollarin kanssa.

Neljän desimaalin tarkkuudella euron arvo suhteessa dollariin kävi jo tiistaina päivällä 1,0000 dollarissa, mutta viiden desimaalin tarkkuudella pariteettia ei aivan vielä saavutettu.

Reutersin mukaan euron arvo kävi alimmillaan 1,00005 dollarissa, Bloomberg taas sanoi euron arvon käyneen 1,00003 dollarissa.

Bloombergin mukaan suuri määrä pariteettitilanteen tasolle hankittuja johdannaisoptioita sai sijoittajat pitämään euron arvon hieman dollarin yläpuolella.

Finanssipalveluyhtiö Jefferiesin strategi Brad Bechtel sanoi Bloombergille, että euron ja dollarin valuuttakurssien suhde oli tiistaina niin lähellä pariteettia kuin voi olla päätymättä pariteettiin.

Aivan pariteetin kynnykselle päätymisen jälkeen euron arvo palautui tiistaina iltapäivällä yli 1,0050 dollariin.

Viimeksi euro ja dollari olivat hyvin lähellä niin sanottua pariteettia vuonna 2017. Vuosina 2000–2002 eli 20 vuotta sitten euro oli lähes kahden vuoden ajan dollaria heikompi.

Uutistoimisto Reuters kertoo heikkenevän euron heijastavan sijoittajien huolta Euroopan taloudellisesta tilasta. Huoli Venäjän kaasutoimitusten loppumisesta ennakoi energiakriisiä, joka puolestaan voisi sysätä euroalueen taantumaan.

Myös kasvava korkoero Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä on painanut euroa. Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkojaan Euroopan keskuspankkia aggressiivisemmin.

Euron heikkeneminen on hyväksi euroalueen vientiyrityksille, koska niiden suhteellinen hintakilpailukyky kansainvälisessä kaupassa paranee. Euron halpenemisen voi siis hyödyttää Suomen ulkomaan vientiä, millä on iso merkitys talouden ja työllisyyden kannalta.

Samalla valuutan heikkeneminen voi rokottaa kansalaisten kukkaroa, koska euroalueen ulkopuolelta tuotavien tavaroiden hinnat kallistuvat. Kun eurolla saa vähemmän dollareita, myös matkailu Yhdysvaltoihin kallistuu.

Oikaisu 12.7.2022 kello 17.42: Jutussa kerrottiin aiemmin, että euro luisui pariteettiin Yhdysvaltain dollarin kanssa. Todellisuudessa euron arvo ei viiden desimaalin tarkkuudella tarkasteltaessa vielä saavuttanut pariteettia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita