Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa jo yli yhdeksään prosenttiin – ”On tämä hyvin hankala tilanne”

Kuluttajahintojen kallistuminen oli selvästi ekonomistien odotuksia voimakkaampaa ja keskuspankin paineet kasvavat.

Yhdysvalloissa ruoka kallistui kesäkuussa kymmenen prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

13.7. 15:37 | Päivitetty 13.7. 20:09

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi selvästi ennakoitua enemmän kesäkuussa Yhdysvalloissa.

Inflaatiovauhti oli 9,1 prosenttia, kun ekonomistit arvioivat uutistoimisto Reutersin mukaan sen olleen 8,8 prosenttia. Toukokuussa inflaatiovauhti oli 8,6 prosenttia.

Energia kallistui kesäkuussa 42 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, ruoka kymmenen prosenttia, uusien autojen hinnat 11 prosenttia ja asuminen kuusi prosenttia. Bensiinin hinta on kohonnut vuoden kuluessa 60 prosenttia.

Keskuspankkien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli kesäkuussa 6,0 prosenttia, mikä on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin toukokuussa. Pohjainflaatiosta on poistettu herkille muutoksille alttiiden energian ja ruoan vaikutus.

Kokonaiskuva on se, että inflaatio on hyvin laaja-alaista. Ennakoitua ripeämpi inflaatio johti keskiviikkona siihen, että osakkeet notkahtivat pian kaupankäynnin alettua.

”Hintojen nousupaine on edelleen hyvin laaja-alaista. Keskiviikkona julkaistuista uusista tiedoista on vaikea löytää mitään merkkejä inflaatiopaineiden helpottamisesta. Inflaation kiihtyminen ennakoitua enemmän tarkoittaa, että Yhdysvaltojen keskuspankki tulee lähes varmasti nostamaan korkoa heinäkuussa jälleen 0,75 prosenttiyksikköä”, sanoo finanssiyhtiö SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen.

Poikkeuksellinen voimakas inflaatio johtuu tarjonnan häiriöistä ja kysynnän tuntuvasta kasvusta, jota on lisännyt voimakas finanssipoliittinen elvytys. Viimeksi inflaatiovauhti oli Yhdysvalloissa yli yhdeksän prosenttia marraskuussa 1981, jolloin se oli 9,6 prosenttia.

Inflaation voimistuminen on todennäköisesti yksi syy siihen, että presidentti Joe Bidenin kannatus on mielipidetiedustelujen mukaan vähentynyt merkittävästi.

Kuluttajahintojen kallistumisen seurauksena kotitalouksien ostovoima heikkenee, koska tietyllä määrällä rahaa saa ostettua vähemmän tavaroita ja palveluita kuin aikaisemmin. Ripeä inflaatio on palkansaajien lisäksi haitallista yrityksille ja sijoittajille.

”On tämä hyvin hankala tilanne, kun talouskasvu on hidastumassa ja inflaatio kiihtyy. Vaikuttaa yhä selvemmältä, että keskuspankki joutuu jarruttamaan talouskasvua entisestään saadakseen inflaation kuriin. Uskoisin, että myös euroalueella inflaatio kiihtyy vielä edelleen”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Euroalueella inflaatiovauhti oli kesäkuussa ennakkotietojen mukaan 8,6 prosenttia ja pohjainflaatio 4,6 prosenttia.

Hillitäkseen inflaatiota Yhdysvaltojen keskuspankki aikoo kiristää rahapolitiikkaa montaa kertaa tänä vuonna. Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

Pääjohtaja Jerome Powell ilmoitti kesäkuussa, että poikkeuksellisen suuri 0,75 prosenttiyksikön koronnosto kerralla on mahdollinen myös heinäkuussa. Yhtä suureen koronnostoon keskuspankki turvautui viimeksi kesäkuussa ja sitä ennen vuonna 1994.

Keskuspankin ohjauskorko on nykyisin 1,50–1,75 prosentin vaihteluvälissä.

Suuren kysynnän takia työmarkkinat ovat erittäin kireät ja työnantajat joutuvat houkuttelemaan ihmisiä töihin suurilla palkankorotuksilla, jotka taas ovat omiaan voimistamaan inflaatiota.

Euroopan keskuspankki (EKP) aikoo ensi viikolla nostaa ohjauskorkoa vähintään 0,25 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaisi, että liikepankkien talletuskorko asetettaisiin nykyisestä –0,50 prosentista –0,25 prosenttiin.

On myös mahdollista, että EKP joutuu turvautumaan 0,50 prosenttiyksikön koronnostoon inflaation nopean kiihtymisen taltuttamiseksi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheuttanut euroalueella talouteen suurempia häiriöitä kuin Yhdysvalloissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita