Inflaatio historiallisella tasolla Suomessa ja Yhdysvalloissa, pörssiyhtiöiltä odotetaan kovia tuloksia – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Suomessa inflaatiota kiihdytti esimerkiksi bensiinin hinnan kallistuminen.

15.7. 13:20

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa jo yli yhdeksään prosenttiin

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi selvästi ennakoitua enemmän kesäkuussa Yhdysvalloissa. Inflaatiovauhti oli 9,1 prosenttia, kun ekonomistit arvioivat uutistoimisto Reutersin mukaan sen olleen 8,8 prosenttia. Toukokuussa inflaatiovauhti oli 8,6 prosenttia.

Ennakoitua ripeämpi inflaatio johti keskiviikkona siihen, että osakkeet notkahtivat pian kaupankäynnin alettua.

Poikkeuksellisen voimakas inflaatio johtuu tarjonnan häiriöistä ja kysynnän tuntuvasta kasvusta, jota on lisännyt voimakas finanssipoliittinen elvytys. Viimeksi inflaatiovauhti oli Yhdysvalloissa yli yhdeksän prosenttia marraskuussa 1981, jolloin se oli 9,6 prosenttia.

Hillitäkseen inflaatiota Yhdysvaltojen keskuspankki aikoo kiristää rahapolitiikkaa montaa kertaa tänä vuonna. Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

Pääjohtaja Jerome Powell ilmoitti kesäkuussa, että poikkeuksellisen suuri 0,75 prosenttiyksikön koronnosto kerralla on mahdollinen myös heinäkuussa. Yhtä suureen koronnostoon keskuspankki turvautui viimeksi kesäkuussa ja sitä ennen vuonna 1994.

Keskuspankin ohjauskorko on nykyisin 1,50–1,75 prosentin vaihteluvälissä.

Suomen inflaatio historiallisella tasolla

Suomen inflaatiovauhti kiihtyi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 7,8 prosenttiin. Toukokuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli vielä 7 prosenttia.

Kesäkuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten bensiinin, sähkön, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, laivalla tehtävien reittimatkojen, tutkimus- ja hoitomaksujen sekä asiakirjamaksujen halpeneminen.

Suomessa inflaatio on ollut nykyistä vauhdikkaampaa viimeksi vuoden 1984 maaliskuussa eli yli 38 vuotta sitten. Keskeinen kysymys liittyykin siihen, kuinka korkealle inflaatio enimmillään nousee ja kuinka pian palataan tavanomaisempiin lukemiin.

”Täysin mahdotonta ei ole, että kesäkuun lukema jäisi vuoden inflaatiohuipuksi. Todennäköisempää silti on, että kovimmat inflaatiolukemat mitataan vasta syksyllä. Sen jälkeen tahti alkaa hidastua vuoden lopussa ja vielä selvemmin ensi vuoden alussa. Odotettavasti inflaatio jää silti ensi vuonnakin korkeammalle tasolle kuin mihin viime vuosina on totuttu”, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi kommentissaan.

Pörssiyhtiöiltä odotetaan kriisien varjossa kovia tuloksia tulosviikolla

Ennusteiden perusteella pörssiyhtiöiden liiketoiminta on sujunut verraten hyvin huhti–kesäkuussa, mutta sen jälkeen talouden näkymät ovat synkistyneet.

Kiihtynyt hintojen kallistuminen, taantuman vaara ja pitkittynyt komponenttipula ovat kolme keskeistä asiaa, jotka todennäköisesti värittävät pörssiyhtiöiden alkavaa tuloskautta.

Elinkeinoelämän keskusliiton tekemän kyselyn perusteella teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan kuluvana vuonna 24 prosenttia viime vuoteen nähden. Se tarkoittaisi, että teollisuusinvestointien yhteenlaskettu arvo olisi tänä vuonna noin 10,5 miljardia euroa.

Suomen Pankki tosin arvioi kesäkuussa, että investointeja vähentävät epävarmuuden lisäksi yritysten pula tarvittavista materiaaleista ja komponenteista sekä kustannusten ja korkojen kohoaminen.

Synkät näkymät eivät ennusteiden mukaan ole välttämättä vielä vaikuttaneet pörssiyhtiöiden tuloskehitykseen. Siksi huomio kiinnittyy jopa poikkeuksellisen paljon siihen, miten yhtiöt arvioivat tulevaisuudennäkymiään.

Finanssiyhtiö Nordean ja tietopalveluyhtiö Refinitivin ennusteiden perusteella pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto olisi huhti–kesäkuussa kasvanut 30 prosenttia ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 48 prosenttia.

Maksupalveluyhtiö Klarnan arvo romahti

Ruotsalainen maksupalveluyhtiö Klarna on kerännyt 800 miljoonan dollarin eli noin 794 miljoonan euron rahoituksen.

Uusimman rahoituskierroksen myötä yhtiön arvo romahti 6,7 miljardiin dollariin, kun se vielä vuosi sitten oli 45,6 miljardia dollaria. Kyse on 85 prosentin pudotuksesta yhtiön arvostuksessa.

Klarnan arvon romahdus on yksi esimerkki siitä, kuinka sijoittajat ovat menettäneet luottamuksensa tappiota takoviin kasvuyhtiöihin. Klarnan mukaan sen arvon tipahtaminen on linjassa muiden verrokkiyhtiöiden kanssa, jotka ovat myös menettäneet 80–90 prosenttia arvostaan.

Yhtiö ennakoi alamäkeä jo keväällä, kun se kertoi irtisanovansa noin 10 prosenttia työvoimastaan.

Euron arvo putosi alle dollariin

Yhteisvaluutta euron arvo putosi keskiviikkona alle yhden yhdysvaltain dollarin ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen.

Keskiviikkona iltapäivällä yhdellä eurolla sai hetkellisesti 0,998 dollaria. Sittemmin euron arvo nousi takaisin hieman yli yhteen dollariin. Reutersin mukaan euron arvo kävi alimmillaan sitten joulukuun 2002. Euron arvo on pudonnut kuluvan vuoden aikana yli 11 prosenttia.

Euron arvo luisui jo tiistaina aivan pariteetin eli tasavahvan valuuttakurssin partaalle dollarin kanssa. Euron arvo kävi tiistaina iltapäivällä hieman lähteestä riippuen 1,00005 tai 1,00003 dollarissa.

Viimeksi euro ja dollari olivat hyvin lähellä niin sanottua pariteettia vuonna 2017. Vuosina 2000–2002 eli 20 vuotta sitten euro oli lähes kahden vuoden ajan dollaria heikompi.

Twitter haastoi Elon Muskin oikeuteen

Sosiaalisen median yhtiö Twitter on haastanut miljardööri Elon Muskin oikeuteen. Musk kertoi viikko sitten perjantaina peruvansa aikeensa ostaa Twitter 44 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla.

Twitter on nostanut kanteen Muskia vastaan Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitsevassa Delawaren osavaltiossa. Kanteessaan yhtiö pyytää tuomioistuinta määräämään Muskin viemään yrityskaupat maaliin.

Oikeuteen jätetyistä dokumenteista selviää, että Twitter kuvailee Muskin päätöstä perua kaupat malliesimerkiksi tekopyhyydestä.

Twitterin kurssi tipahti maanantaina 11,3 prosenttia 32,65 dollariin osakkeelta.