Orionin tulos koheni huhti-kesäkuussa – Inflaation vaikutusten arvioidaan näkyvän loppuvuoden aikana

Orionin kuluvan vuoden toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 11,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Orion paransi keskiviikkona arviotaan liiketoimintansa kehittymisestä.

15.7. 12:48

Lääkevalmistaja Orionin liikevoitto kasvoi huhti-kesäkuussa 83 miljoonaan euroon viime vuoden vertailujakson 71 miljoonasta eurosta.

Tammi-kesäkuun liikevoitto oli 153 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli samalla jaksolla 146 miljoonaa euroa.

Orionin kuluvan vuoden toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 11,3 prosenttia vuodentakaisesta noin 255 miljoonasta eurosta reiluun 283 miljoonaan euroon.

Orionin alkuperälääkkeet-yksikön liikevaihto kasvoi hieman Nubeqa-tuotteen ja Easyhaler-tuoteportfolion vahvan myynnin kehityksen ansiosta. Myös Parkinson-lääkkeiden liikevaihto kehittyi yhtiön mukaan hyvin.

Erityistuotteet-yksikön liikevaihto kasvoi yhtiön mukaan kaikilla päämarkkinoilla. Orionin mukaan konsernin liikevaihdon kasvu pitää sisällään valuuttakurssien positiivisen vaikutuksen.

Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen kuvaa perjantaina julkaistussa katsauksessa yhtiön toimintaympäristöä ja maailmanlaajuisten toimitusketjujen tilannetta haastavaksi koronaviruspandemian, Ukrainassa käytävän sodan ja inflaation vuoksi.

”Toimitusketjujen riskit Orion on hallinnut hyvin ja mahdolliset haasteet loppuvuoden aikana näkyisivät toiminnassamme arviolta todennäköisesti vasta tulevien vuosien aikana. Kustannusinflaation vaikutus alkaa arviolta näkyä loppuvuoden 2022 aikana ja enemmän vuonna 2023.”, Lappalainen sanoo tiedotteessa.

Orion paransi keskiviikkona arviotaan liiketoimintansa kehittymisestä, koska se on solminut yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön MSD:n kanssa yhteistyösopimuksen uuden eturauhassyöpälääkkeen kehittämiseksi ja kaupallistamiseksi.

Uuden arvion mukaan yhtiön liikevaihto ja liikevoitto kasvavat tänä vuonna selvästi. Helmikuussa yhtiö arvioi liikevaihdon ja liikevoiton olevan tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna.

Arviossa oletetaan, että Orionin oma tuotanto pystyy koronaviruspandemiasta ja toimitusketjujen haasteista huolimatta toimimaan normaalisti.

Tiedotteen mukaan tuotannon ja toimitusketjujen toimimiseen suunnitellulla tasolla liittyy kuitenkin lukuisia riskejä, joiden takia tuotanto saattaa jopa olennaisesti häiriintyä.

”Tällaisia riskejä ovat esimerkiksi työntekijöiden sairastuminen, tarvikkeiden, välineiden ja varaosien heikko saatavuus, lähtöaineiden ja puolivalmisteiden saatavuuden heikkeneminen sekä logistiikkaketjujen toimimattomuus. Logistiikan haasteet erityisesti Kiinassa ja myös maailmanlaajuisesti lisääntyvät tällä hetkellä. Myös maakaasun ja raaka-aineiden saatavuus Venäjältä ja Ukrainasta voi aiheuttaa mahdollisia riskejä maailmanlaajuisille toimitusketjuille”, katsauksessa summataan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita