Lentoyhtiö SAS:n lakkoneuvottelut keskeytyivät 40 tunnin maratonin jälkeen – ”Silmät eivät pysy auki”

Yhtiön mukaan lakko on aiheuttanut 9,5–12,3 miljoonan euron päivittäiset tappiot.

Lentoyhtiö SAS:n lentäjät ovat olleet lakossa 14 päivää.

17.7. 14:40 | Päivitetty 18.7. 6:39

Vakavissa talousvaikeuksissa olevan lentoyhtiö SAS:n lakkoneuvottelut ovat keskeytyneet 40 tunnin jälkeen. Lentäjät jatkavat neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta maanantaina.

Lakko on kestänyt jo 14 päivää ja siihen on osallistunut 900 lentäjää. Tähän mennessä lakko on aiheuttanut 9,5–12,3 miljoonan euron päivittäiset taloudelliset menetykset.

”Me olemme nyt jo niin väsyneitä, että silmät eivät pysy auki”, norjalaisia SAS-lentäjiä edustava Jan Levi Skogvang kertoi NRK:lle.

SAS:n lentäjät Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa lopettivat neuvottelut 4. heinäkuuta. Osapuolet palasivat neuvottelupöytään viime keskiviikkona Tukholmassa.

Norjalaisten lentäjien edustaja Roger Klokset kertoi sunnuntaina, että osapuolet ovat mahdollisesti lähentyneet toisiaan viime yön neuvotteluissa.

”Ehkä. En tosin tiedä, onko sopimusta vielä mahdollista saada aikaan.”

SAS on vararikon partaalla, koska halpalentoyhtiöt ovat houkutelleet asiakkaita jo vuosien ajan ja koronaviruspandemia pahensi entisestään sen syöksykierrettä.

Viime viikolla lentäjät ilmoittivat olevansa valmiita pieniin palkkojen leikkauksiin ja muihin työehtojen heikennyksiin. SAS kertoi lentäjien myönnytysten olevan riittämättömiä helmikuussa julistetun pelastusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lentäjien lakko on aiheuttanut suuria häiriöitä yhtiön liikennöintiin. SAS:n mukaan 2 550 lentovuoroa on peruttu, mikä on vaikuttanut 270 000 matkustajaan. Yhtiön mukaan lakon taloudelliset menetykset ovat 94–123 miljoonaa dollaria.

Sunnuntaina 164 lentovuoroa eli 62 prosenttia suunnitelluista lennoista oli peruttu, ilmenee lentoliikennettä seuraavan Flight-Aware-verkkosivuston tiedoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita