Kiina ja kasvaneet kustannukset heikensivät Koneen kannattavuutta

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan toimitusketjujen häiriöt ovat helpottamassa.

Koronaviruspandemian paheneminen Kiinassa rokottaa Koneen liiketoimintaa.

20.7. 12:53 | Päivitetty 20.7. 14:38

Hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen kannattavuus heikkeni tuntuvasti huhti–kesäkuussa.

Yhtiön liikevaihto supistui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta yhdeksän prosenttia 2,6 miljardiin euroon ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 44 prosenttia 209 miljoonaan euroon.

Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti oli 8,2, kun se viime vuonna samalla ajanjaksolla oli 13,3.

Yhtiön vaikeudet johtuvat etenkin Kiinassa pahentuneesta koronaviruspandemiasta ja kasvaneista kustannuksista. Pandemian takia määrätyt uudet rajoitukset johtivat Koneen uusien laitteiden liikevaihdon tuntuvaan supistumiseen.

”Vaikka onnistuimme palauttamaan toimintomme Kiinassa normaalille tasolle kesäkuussa, huhtikuun tehdassulut sekä toukokuun matalat toimitusvolyymit johtivat Koneen uusien laitteiden liikevaihdon huomattavaan laskuun. Tämä yhdessä jatkuneiden kustannuspaineiden kanssa rasittivat tulosta. Ensimmäiset merkit maailmanlaajuisten toimitusketjujen häiriöiden helpottumisesta ovat kuitenkin rohkaisevia”, sanoo toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth osavuosikatsauksessa.

Kaiken kaikkiaan Koneen uusien laitteiden liikevaihto supistui 30 prosenttia, mutta palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi viisi prosenttia viime vuoden vertailukaudesta.

”Palveluliiketoiminnassa oli jälleen erinomainen vuosineljännes, kun huoltoliiketoiminnan myynnin ja modernisointitilausten vahvaa kasvua vauhdittivat sekä hinnoittelu että volyymit.”

Tilauskanta oli kesäkuun lopussa kymmenen miljardia euroa, mikä on liki kaksi miljardia euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Koneen liikevaihdosta kutakuinkin puolet muodostuu uusien laitteiden myynnistä ja puolet palveluliiketoiminasta eli huollosta sekä hissien ja liukuportaisen uudistamisesta.

Kone antoi jo viime viikolla ennakkotietoja tuloksestaan ja muutti arviotaan liiketoiminnan kehittymisestä tänä vuonna huonommaksi.

Uuden arvion mukaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä on tänä vuonna 1,1–1,2 miljardia euroa, jos valuuttakurssit pysyvä suunnillaan samana kuin ne olevat huhtikuussa. Aiemmin yhtiö arvio liikevaihdon olevan tänä vuonna 1,2–1,3 miljardia euroa.

Valuuttakursseilla Kone arvioi olevan liikevoittoon noin 80 miljoonan euron myönteisen vaikutuksen.

”Parantaaksemme kannattavuutta edelleen olemme tehneet voimakkaita toimenpiteitä hintojen nostamiseksi kaikissa liiketoiminnoissa, tuottavuuden parantamisessa sekä sopimusmallien muuttamisessa. Näissä kaikissa toimenpiteissä on edistytty hyvin”, toimitusjohtaja Ehrnrooth sanoo.

Yhtiö arvioi uusien laitteiden markkinoiden kasvavan tänä vuonna ”huomattavasti” Aasian ja Tyynenmeren alueella (pois lukien Kiina), ”selvästi” Pohjois-Amerikassa ja ”hieman” Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Kiinassa uusien laitteiden markkinat sen sijaan supistuvat edelleen huomattavasti kiinteistörahoituksen kiristymisen ja koronaviruspandemian hillitsemiseksi määrättyjen rajoitusten takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita