Italian poliittinen kaaos voi pahimmillaan ajaa koko euro­alueen kriisiin, sanovat asiantuntijat

Italian pääministerin eroilmoitus vain aikaistaa talouden kannalta epävarmaa tilannetta, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ja S-Pankin päästrategi Lippo Suominen.

21.7. 18:49 | Päivitetty 21.7. 19:44

Italian pääministeri Mario Draghin torstaisen eroilmoituksen ja maan poliittisen selkkauksen taustalla vaanii talouskriisi, joka uhkaa koko euroaluetta.

Italian inflaatiovauhti kiihtyi kesäkuussa kahdeksaan prosenttiin, mikä on korkein lukema yli 30 vuoteen.

Velkaantuneelle ja inflaatiosta kärsivälle Italialle on jyvitetty EU:n elpymispaketista miljardeja euroja taloutensa pelastamiseksi. Elpymisrahojen eteen Italian on kuitenkin toteutettava uudistuksia, joiden toteuttaminen uhkaa jäädä nyt roikkumaan ilmaan.

HS kysyi asiantuntijoilta, miten Italian poliittinen kaaos ja taloustilanne voivat vaikuttaa euroalueen tulevaisuuteen.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan Draghin eroilmoitus vain aikaistaa talouden kannalta epävarmaa tilannetta, joka olisi ollut joka tapauksessa edessä ensi keväänä, kun Italiassa oli määrä järjestää vaalit.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan uudet vaalit järjestetään todennäköisesti syys- tai lokakuussa.

”Nyt oli ehkä vakain mahdollinen poliittinen ympäristö ja uskottavin pääministeri, mitä Italiaan voi kuvitella. Olisi voinut toivoa, että hän olisi päässyt uudistusagendallaan vähän pidemmälle ennen seuraavia vaaleja. Ilman muuta, jos nyt tulee aikaiset vaalit, se lisää epävarmuutta kaiken muun epävarmuuden keskelle”, von Gerich sanoo.

On epäselvää, milloin ja ketkä Italiassa nousevat seuraavaksi valtaan ja mitä he pystyvät tekemään pahasti velkaantuneen valtion tilanteen kääntämiseksi, sanoo S-Pankin päästrategi Lippo Suominen.

”Kun Italiassa on taas kerran hommat sekaisin, markkinoiden huolet Italiaa kohtaan kasvavat. Ja jos markkinoilla ollaan huolissaan, korot lähtevät nousemaan”, hän sanoo.

”Mutta täytyy muistaa, että Italia on ollut euroalueen pitkäaikainen murhe. Siinä mielessä tämä ei tuo uutta draamaa, kun ongelmat ovat olleet koko ajan olemassa Draghinkin kaudella.”

Osa asiantuntijoista on varoittanut, että Draghin ero voi ajaa koko euroalueen kaaokseen.

Von Gerichin mukaan pelätyin skenaario on ollut se, että ajauduttaisiin tilanteeseen, joka aiheuttaisi Italian eron eurosta esimerkiksi populististen puolueiden valtaannousun myötä.

”Helpotusta tilanteeseen tuo se, että keskustelu Italian poliittisessa kentässä on muuttunut. Vaikka edellisissä vaaleissa kampanjoitiin aktiivisesti euroskeptisen linjan puolesta, nyt ollaan tilanteessa, jossa EU:n elpymisrahastosta on tulossa Italiaan miljardeja euroja. Tällä hetkellä oikeastaan yksikään isoimmista puolueista ei aja eurokriittistä linjaa. Se ehkä pienentää pahimpia riskejä markkinoiden silmissä”, von Gerich sanoo.

Kysymyksiä kuitenkin herättää se, miten Italia pystyy tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia, jotka vakuuttavat sijoittajat maan maksukyvystä.

”Jos niitä ei saada aikaan, niin toki pidemmällä aikavälillä Italian paikka euroalueen jäsenenä on uhattuna”, von Gerich sanoo.

Kriisi voi saada alkunsa myös korkomarkkinoilla, jos Italian velanmaksukykyä aletaan epäillä merkittävästi ja valtionlainan ostajat kaikkoavat. Kauhuskenaario on, että ostajia ei yksinkertaisesti löytyisi eli valtio ei saisi markkinoilta enää lainkaan rahaa.

Jos katsoo Italian valtionlainan koron kehitystä, viitteitä markkinoiden epäilyjen lisääntymisestä on jo.

Kesäkuussa Italian kymmenvuotisen valtionlainan korko nousi yli neljään prosenttiin. Sen jälkeen, kun Euroopan keskuspankki (EKP) lupasi kesäkuun puolivälissä pitämänsä hätäkokouksen jälkeen tarpeen tullen pitävänsä velkaisten euromaiden markkinakorkoja kurissa, korko kääntyi laskuun.

Lue lisää: Italian tilanteesta kannattaa jo huolestua, sanoo asiantuntija – velkaantunut maa saatetaan joutua pelastamaan, vaikka se tuntuisi suomalaisista vastenmieliseltä

Viime päivien aikana korko on kuitenkin ollut taas nousussa. Torstaina Italian valtionlainan markkinakorko oli noin 3,5 prosenttia.

”Kun vuoden alussa lähdettiin liikkeelle alle kahdesta prosentista, sitä taustaa vasten huolet ovat kasvaneet selkeästi. Vielä ei olla missään velkakriisilukemissa tai lähellä sitä pistettä, että Italialle ei löytyisi rahoitusta, mutta suunta on sellainen, että epäilyt kasvavat”, von Gerich sanoo.

Tilanteen eskaloitumisella ja kasvavalla epävarmuudella olisi vaikutuksia myös Suomen talouteen.

”Jos pahin toteutuisi, että yleinen epävarmuus kasvaisi euroalueella, se rasittaisi luottamusta talouteen, euromaiden välistä kaupankäyntiä ja investointeja. Suomi olisi tällaisessa tilanteessa hyvin haavoittuva”, von Gerich sanoo.

”Toki silloin puhutaan suuremmasta kriisistä kuin korkojen heilahtelusta ja pienistä epäilyistä Italiaa kohtaan, ennen kuin tilanne vaikuttaisi mittavasti Suomeen.”

Myös Suominen sanoo, että vaikka Italian taloustilanteella ei ole suoria vaikutuksia Suomeen, yleinen epävarmuus vaikuttaa myös Suomeen negatiivisesti.

”EU on kuitenkin Suomen suurin vientialue.”

Avaimet siihen, miten Italian tilanne tulee lähiaikoina kehittymään ja miten se heijastuu muuhun Eurooppaan, ovat pitkälti EKP:n käsissä.

EKP kertoi torstaina ensimmäisestä ohjauskoron nostostaan sitten vuoden 2011. Se nostaa kaikkia kolmea ohjauskorkoa 0,50 prosenttiyksikköä.

EKP ilmoitti myös uudesta osto-ohjelmasta eli välineestä, jolla se aikoo tarpeen vaatiessa estää eurovaltioiden varainhankinnan kustannusten hajautumisen.

Lue lisää: Euroopan keskuspankin yllättävän suuri koronnosto kertoo myös riskien lisääntymisestä: ”Yritysten ja kotitalouksien on syytä olla varuillaan”

Markkinoiden hermoilua EKP:n toimet eivät kuitenkaan todennäköisesti poista.

”Markkinat tulevat hermoilemaan ihan varmasti. Toivotaan, että Italiaan saadaan selkeyttä, mutta niin kauan kuin EKP on takuumiehenä taustalla, se todennäköisesti pitää kuitenkin korkojen nousun kurissa”, Suominen sanoo.

”Oma arvaukseni on, että lähikuukausina mennään huonompaan suuntaan ja huolet sekä yleiset pelot kasvavat kuin että tilanne olisi rauhoittumassa”, von Gerich sanoo.