Mitä Uniperista sovittiin ja mitä se tarkoittaa suomalaiselle veron­maksajalle? HS kokosi vastauksia keskeisiin kysymyksiin

Fortum kertoi perjantaina saavuttaneensa Saksan hallituksen kanssa sovun paketista, jolla sen kriisiin joutuneen tytäryhtiön Uniperin tilanne pyritään vakauttamaan.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

22.7. 6:51 | Päivitetty 22.7. 18:48

Saksan valtiosta tulee Fortumin tytäryhtiön Uniperin merkittävä omistaja. Saksa hankkii Uniperista 30 prosentin omistusosuuden. Energiakonserni Fortumin omistusosuus Uniperissa laimenee 56 prosenttiin nykyisestä 78 prosentista.

Saksa, Fortum ja Uniper sopivat asiasta osana kriisiin joutuneen Uniperin pelastuspakettia, josta tiedotettiin perjantaina. Kyseessä on noin 15 miljardin euron arvoinen omistus- ja velkajärjestely.

Sopimus vaatii vielä muun muassa EU-komission hyväksynnän.

Saksalainen Uniper on Euroopan suurimpia kaasukauppiaita. Se on joutunut vakaviin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasutoimituksia. Se on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.

Tässä jutussa käydään läpi perjantain keskeiset tapahtumat. HS seurasi niitä myös hetki hetkeltä. Seuranta löytyy jutun lopusta.

Mitä sovittiin?

Saksan valtio merkitsee uusia Uniperin osakkeita noin 267 miljoonalla eurolla 1,7 euron osakekohtaiseen hintaan. Maa saa edustuksen Uniperin hallintoneuvostoon.

Saksan hallitus sitoutui myös tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta. Lisäksi Saksan valtion omistama pankki KfW nostaa Uniperille myönnetyn lyhytaikaisen valmiusluoton määrää seitsemällä miljardilla.

Samalla Saksan hallitus on ilmoittanut aikovansa ottaa käyttöön mekanismin, jolla Uniper voi lokakuusta alkaen siirtää asiakkailleen 90 prosenttia kaasun kohonneista hankintakustannuksista.

Uniper myös alkaa suunnitella kaasun tukkumyyntisopimusjärjestelmän uudistamista Fortumin ja Saksan hallituksen tuella. Ratkaisusta on tarkoitus sopia ensi vuoden loppuun mennessä.

Suomalainen valtionyhtiö Fortum pysyy Uniperin pääomistajana, vaikka sen omistusosuus pieneneekin.

Suomalaisneuvottelijoiden alkuperäinen tavoite oli irrottaa Uniperin kaasuliiketoiminta yhtiöstä ja siirtää se Saksan valtion kontolle. Tämä ei edennyt neuvotteluissa.

Mitä tämä tarkoittaa Fortumille ja Uniperille?

Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan yhtiölle oli tärkeää ratkaista tilanne nopeasti. Markkinoilla on viime viikkoina puhuttu Uniperin tekevän noin 50 miljoonaa euroa tappiota päivittäin.

”Nyt julkaistussa järjestelyssä Uniperin kriittisimpiin ongelmiin löydettiin ratkaisut, ja yhtiö voi jatkaa toimintaansa”, Rauramo sanoi tiedotteessa. Hän sanoi myöhemmin tiedotustilaisuudessa, että Saksa on ottanut ison roolin kattaakseen Uniperin tappioita.

Rauramo ei lähtenyt arvioimaan sitä, kuinka suuret kustannukset Uniperista tulee tänä vuonna aiheutumaan Fortumille. Tämä riippuu kaasun hinnasta ja sen toimitusmääristä, hän sanoi.

”Kaikki osapuolet tekevät nyt ankarasti töitä vähentääkseen rajoitusten vaikutuksia.”

Rauramon mukaan Saksan hallituksen kanssa solmittu sopu pitää Uniperin pystyssä vuoden 2023 loppuun saakka.

Energia- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) korosti, että Uniper on Saksan ja koko Euroopan energiaturvallisuuden kannalta kriittinen yhtiö.

”Jos meidän läheiset ja tärkeät kumppanimme, kuten Saksa, kärsivät, myös me tunnemme ne negatiiviset vaikutukset. Siksi kyse on yhteisestä asiasta.”

Lue lisää: Tässä on Uniperin tulevaisuus: Saksa vie ja Fortum katsoo vierestä

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) puhui toimittajille perjantaina.

Mitä tämä tarkoittaa suomalaiselle veron­maksajalle?

Koska valtio omistaa 51 prosenttia Fortumista, sen tytäryhtiön vaikeudet voivat heijastua myös suomalaisille veronmaksajille.

Sekä Tuppurainen että Fortumin Rauramo vakuuttivat, että perjantaina esitelty ratkaisu ei edellytä suomalaisilta veronmaksajilta tai Fortumilta uuden pääoman sijoittamista Uniperiin.

Tuppurainen totesi kuitenkin, että tulevaisuudesta kukaan ei tiedä.

”Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, se jää nähtäväksi. Olemme edelleen vaikeassa tilanteessa, emme ole millään muotoa tyynillä vesillä, päin vastoin. Venäjä käy edelleen energiasotaa Eurooppaa vastaan.”

Fortum on ollut valtiolle ja muille omistajilleen myös tehokas osinkokone. Osinkoa on maksettu viime vuosina runsas euro osakkeelta, mikä on tuonut yksin valtiolle noin puoli miljardia euroa vuodessa.

Yhtiö pitää osinkopolitiikkansa ennallaan. Rauramon mukaan on kuitenkin liian varhaista kommentoida, kuinka suurta osinkoa sen pohjalta tullaan tänä vuonna esittämään.

Lue lisää: Uniper-kriisi johtui joukko­sokeudesta

Lue lisää: Miksi kansalaisen pitäisi olla huolissaan Uniper-sotkusta? Siihen on ainakin kolme syytä

Miten markkinat reagoivat?

Sekä Fortumin että Uniperin pörssikurssit romahtivat perjantaina sen jälkeen, kun tiedot Uniperin pelastuspaketista julkaistiin.

Fortumin osake halpeni perjantaina 8,43 prosenttia ja Uniperin lähes 30 prosenttia.

Miten poliitikot kommentoivat sopimusta Suomessa?

Tuppurainen kuvasi sopimusta ”parhaaksi mahdolliseksi”.

”Tärkeintä oli löytää ratkaisu, jonka jokainen taho saattoi hyväksyä ja jolla turvataan eurooppalaista, siis myös suomalaista, huoltovarmuutta”, hän sanoi.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sen sijaan arvosteli sopimusta kovin sanoin. Hänen mukaansa Saksan maksama 1,7 euron osakekohtainen hinta oli ”alihinta”. Lisäksi hänestä on ongelmallista, että kaasun hinnannousu siirretään saksalaiskuluttajille vasta lokakuusta alkaen. Hänen mukaansa myös Saksan valtion pankin lainan takaisinmaksu menee Fortumin lainan maksun edelle.

Lue lisää: Perus­suomalaisten Purralta kovaa kritiikkiä Uniper-sopimukselle ja ministerille: ”Ala-arvoista” – hallitus­puolueiden edustajat kehuvat pelastus­pakettia

Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhui toimittajille perjantaina.

Mitkä vaikutukset ovat Saksalle?

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan nelihenkisen saksalaisperheen kaasulasku nousee 200–300 euroa vuodessa, kun Uniper ja muut kaasuyhtiöt saavat mahdollisuuden siirtää kohonneet hinnat myös kuluttajien maksettavaksi lokakuun alusta lähtien.

Scholzin mukaan Uniper on Saksassa keskeinen yhtiö niin kuluttajien kuin yritysten kaasuntoimittajana, ja siksi nyt tehty ratkaisu yhtiön vakauttamiseksi oli välttämätön.

Lue lisää: Saksan liittokansleri Scholz vakuutti hallituksen tukevan koti­talouksia kaasun hinnan noustessa

HS-työryhmä: Joona Aaltonen HS, Martta Kallionpää HS, Teemu Luukka HS, Minna Nalbantoglu HS, Jaakko Närhi HS, Teija Sutinen HS

Seurasimme uutispäivää hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita