Saksan liittokansleri Scholz vakuutti hallituksen tukevan koti­talouksia kaasun hinnan noustessa

Liittokansleri Scholzin mukaan Uniper-ratkaisun vaikutus nelihenkiselle perheelle on 200–300 euron lisälasku kaasusta vuodessa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

22.7. 15:21 | Päivitetty 22.7. 17:20

Bryssel

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan nelihenkisen saksalaisperheen kaasulasku nousee 200–300 euroa vuodessa, kun Uniper ja muut kaasuyhtiöt saavat mahdollisuuden siirtää kohonneet hinnat myös kuluttajien maksettavaksi lokakuun alusta lähtien.

Aiemmin tätä mahdollisuutta ei ole ollut, ja se vei Fortumin omistaman energiayhtiö Uniperin suuriin vaikeuksiin.

Lomansa keskeyttänyt Scholz piti tiedotustilaisuuden Uniper-ratkaisun jälkeen Berliinissä. Hän keskittyi vakuuttamaan, että energian hintojen noustessa ketään ei jätetä yksin ja että Saksan hallitus tulee tukemaan kansalaisia.

”You’ll never walk alone”, Scholz sanoi siteeraten jalkapallo-otteluissa hoilattavaa laulua.

Scholz lupasi tukea asumiskustannuksiin laajentamalla asumistukeen oikeutettujen määrää. Lämmityskulut otetaan huomioon asumistuessa, eikä eläkeläisiä tai opiskelijoita unohdeta.

Hänen mukaansa jo aiemmin lanseerattu yhdeksän euron määräaikainen kuukausilippu juniin ja metroon on yksi osa hallituksen toimia, joilla polttoaineiden ja energian hintojen nousun vaikutusta kansalaisiin yritetään lieventää.

Scholzin mukaan Uniper on Saksassa keskeinen yhtiö niin kuluttajien kuin yritysten kaasuntoimittajana, ja siksi nyt tehty ratkaisu yhtiön vakauttamiseksi oli välttämätön.

Saksan talousministeri Robert Habeck on verrannut Uniperia yhdysvaltalaiseen Lehman Brothersiin, jonka kaatuminen vuonna 2008 käynnisti kansainvälisen finanssikriisin.

Habeckin viesti oli, että Uniperin konkurssi voisi aiheuttaa dominoefektin Saksan markkinoilla, minkä vuoksi valtion oli tultava väliin. Uniperin asiakkaina olevat kunnalliset energiayhtiöt ja yritykset olisivat voineet joutua vaikeuksiin, jos Uniperin tilannetta ei olisi ratkaistu.

Scholzin mukaan Saksan valtion päätarkoituksena on vakauttaa Saksan energiajärjestelmä eikä olla mukana yrityksissä.

Saksan valtion omistus Uniperissa on järjestelyn jälkeen 30 prosenttia, ja Fortumin omistusosuus putoaa 80 prosentista 56 prosenttiin. Saksan hallitus saa myös edustuksen Uniperin hallintoneuvostoon.

Suomalaisneuvottelijoiden ajatus Uniperin kaasuliiketoiminnan irrottamisesta yhtiöstä ja sen siirtämisestä Saksan valtion kontolle ei edennyt neuvotteluissa.

Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung rinnasti järjestelyn muihin yritysten pelastusoperaatioihin, joissa Saksan valtio on ollut mukana. Vuonna 2008 valtio joutui pelastamaan Commerzbankin, ja koronapandemian takia valtio joutui tukemaan lentoyhtiö Lufthansaa ja Tui-matkanjärjestäjää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita